Det borde finnas utrymme för ett kryddmått sunt förnuft

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Våra beslutsfattare fattar beslut åt oss. Helst sådana som är bäst för oss. Det är vi som gav dem mandatet att göra det, eftersom vi inbillar oss att de är lika förnuftiga och handelskraftiga som vi är.

Ett purfärskt regelverk är menat att stoppa läkemedelshamstring. Det är således endast möjligt att hämta ut läkemedel för tre månaders förbrukning på apoteken åt gången, oavsett om man har högkostnadsskydd eller betalar själv. Tanken är bra, om än inte färdigtänkt.

Ett exempel, vilket jag absolut inte är ensam att vara med om, något som en apotekare berättade för mig för 30 minuter sedan; igår hämtade jag ut en medicin. Det kändes obehagligt, eftersom jag långtifrån var ensam i detta apotek som förutom mediciner säljer även hundratals andra varor, och jag är 70+. Jag legitimerade mig med mitt körkort och apotekaren tog fram en av mina receptbelagda mediciner och frågade något annat? Och jag svarade med att visa henne min mobil där jag hade en anteckning om fyra olika receptbelagda mediciner, och sade ”även dessa tre, tack”. Apotekaren läste i min telefon och sedan konsulterade hon sin dator och sade, ”den här får du hämta först i morgon, den där först i övermorgon, och den där på måndag”. Och så fick jag en föreläsning om tremånadersregeln. Jag sade: ”Nu har jag stått här i kön en bra stund, jag är över sjuttio, och du vill ändå att jag skall komma tillbaka även i morgon och så än en gång i övermorgon och sedan ytterligare än en gång på måndag?” Hennes obändiga svar var, ”sådana är reglerna”.

Som sagt, i dag var jag återigen på apoteket, nu med en annan apotekare, och jag fick återigen samma svar, jag fick ta ut bara ”dagens” medicin och inte ”morgondagens”. Men denna apotekare försedde mig med värdefulla upplysningar. Den ena var att jag långtifrån är ensam om denna förnuftslösa behandling, den andra var att jag skulle kunna kontakta min läkare och be honom att skriva ut ett nytt recept, för att få ett annat ingångsdato. Sedan fick jag en upplysning om att jag även kan anlita ombud och så fick jag veta att jag kunde ha väntat till på måndag och köpa samtliga fyra receptbelagda mediciner på en gång. Enligt honom, och jag är nästan säker på att han visste vad han pratar om, var dessa mediciner inte så viktiga att jag inte skulle kunna hoppa över intaget en eller två dagar.

Ställ dig frågan, är det bra för den ansträngda sjukvården att man kontaktar sin läkare för att få ett nytt recept? Blir det färre folk på apoteken om en och samma kund dyker upp fyra dagar i rad? Vore det så farligt för Sverige om människor, i det här fallet apotekare, fick utrymme för ett kryddmått sunt förnuft?

Klicka här för köp av och information om artikelförfattaren Vladimir Oravskys böcker.

© Vladimir Oravsky

Skriven 2020-04-02

print

Våra samarbetspartners