HUR DÖD ÄR TERRENCE McNALLY?

Klicka på bilden, för att se hela bilden

I dag fyller Marie år. Jag har grattat henne, men en gratulation sällan om ens någon gång uttrycker alla positiva känslor man hyser. Ord är ett trubbigt kommunikationsverktyg, varför det gärna kombineras med andra uttryckssätt. Exempelvis musik.

“I’ve just met a girl named Maria,
And suddenly that name
Will never be the same to me
Maria!
I’ve just kissed a girl named Maria,
And suddenly I found
How wonderful a sound can be
Maria!”

Så banalt informativ denna text är, nästan som ett telegrammeddelande. Men om man hör den tillsammans med Leonard Bernsteins musik, då skälver hela kroppen.

Den 25 mars, fast år 2007 dog min barndomskompis Karol, bara 57 år gammal. Jag saknar honom.
Det besynnerliga är att jag saknar även John Lennon, trots att jag aldrig träffat honom, aldrig pratat i telefon med honom nätterna igenom.

Jag saknar även Isaac Bashevis Singer och Terrence McNally. McNally dog den 24 mars 2020. Tillsammans med Sissela Benns farsa, encyklopedisten, översättaren, skådespelaren och vännen Kevin Benn, introducerade vi både Bashevis Singer och Terrence McNally för den svenska teaterscenen i början av 1970-talet.

Vår uppsättning av McNallys pjäs Sweet Eros, röjde betydande uppskattning och tack vare den, fick jag erbjudande att leda en stor teaterscen i Norge. Jag tackade nej till förslaget, eftersom jag var övertygad om att liknande erbjudanden kommer jag få i drivor under mitt förhoppningsvis långa liv. De uteblev. De dog.

Liksom Karol, John Lennon, Leonard Bernstein, Bashevis Singer och McNally. Lennon, Bernstein och Bashevis Singer lever dock fortfarande, eftersom vi som dyrkar dem, ideligen återupplivar dem.

Liksom Jesus Lasarus. Hur det blir med McNally, vet man inte än. Men Hollywoodfilmen Frankie and Johnny som bygger på McNallys pjäs Frankie and Johnny in the Clair de Lune, med Al Pacino och Michelle Pfeiffer i huvudrollerna, kommer säkerligen bidra till att McNally blir långlivad. I dokumentärfilmen *Every Act Of Life kan du bekanta dig med McNally och hans gärningar på 93 minuter.

Klicka här för köp av och information om artikelförfattaren Vladimir Oravskys böcker.

© Vladimir Oravsky

Skriven 2020-03-25

*Every Act of Life hade amerikansk premiär den 23 april 2018, och finns numera tillgänglig för streaming på Amazon Prime.

print

Våra samarbetspartners