BLACK SWAN – ny rosad supergrupp med folk från Foreigner, Whitesnake och McAuley Schenker Group

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Epitetet supergrupp må te sig slitet, men det har – skulle jag vilja påstå – mest med att att göra med att det per definition verkligen finns många gäng med meriterade musikanter i laguppställningen där ute i dessa dagar. Det är alltså inte frågan om några överdrifter. Se bara på nya combon Black Swan. Här hittar vi tur och ordning ex- Michael Schenkersångaren Robin McAuley, Wingers och tillika Whitesnakes gitarrist Reb Beach och Matt Starr, trummis med meriter från Mr. Big och Kiss ex-guraspelare Ace Frehley.

Ute efter att skaka om världen

Samt sist med inte minst basisten Jeff Pilson, mest känd för sina sejourer med Dokken, Dio och naturligtvis nuvarande vardagsjobbet med AOR-giganterna Foreigner. Vi talar en imponerande samling herrar, helt enkelt, och nu är kvartetten ute efter att skaka om världen. Shake the World är åtminstone titeln på det purfärska debutalbumet.

– Oh man, utbrister Jeff när frågan kommer på tal. Jag är helt knockad över responsen. Visserligen trodde jag att folk skulle gilla plattan, men så här långt har den varit mycket bättre än så.

Alla var på topp

Sextioettåringen har således all anledning att vara nöjd. Särskilt som han själv producerat verket ifråga. Han flinar när detta påpekas, men blir sedan snabbt allvarlig och menar att det det här var ett lätt album att göra eftersom alla var på topp. De bidrog med sitt ”A-game”, som han själv uttrycker saken.

– Det är bara melodisk hårdrock. Det är det enklaste sättet att beskriva det hela. Men det som gör låtarna så coola är sättet Robin sjunger dem på.

Roligt utan gränser i samarbetet

– Jag lyssnade på en intervju med Robin för en vecka sedan, och enligt honom fanns det aldrig någon plan? Ni ville bara göra en ”classic” hårdrocksskiva?

– Yeah, allt började med att jag och Reb träffades och började skriva tillsammans. Sedan skrev Robin lyrik till det vi hade gjort efteråt. Så vi gjorde bara vad vi kände för. Det gick verkligen lätt. Vi var bara vänner som hade roligt tillsammans, så det fanns inga gränser. Vilket verkligen var toppen.

– Ändå måste det väl funnits tillfällen då ni hade skilda uppfattningar?

– Visst, det är klart. Men då var vi bara tvungna att lösa det, och eftersom vi alltid var minst två personer som arbetade tillsammans var det rätt enkelt att få till det. Det är ett bra sätt arbeta för att få ett gott resultat.

Tre år från samtal till färdigt album

Vägen mot ett färdigt album har emellertid ändå trots det goda samarbetsklimatet varit tämligen lång. Jeff berättar att samtal för sällskapet om att göra något tillsammans påbörjades redan innan senaste Whitesnaketurnén Flesh & Blood World Tour drog igång 2018.

– Så det är över tre år sedan. Allting tar tid, och särskilt när folk är så upptagna med annat som vi är. Vi började inte skriva material förrän i slutet av 2018 eller början på 2019. Det var då Reb kom hem till mig, så vi kunde börja arbeta.

Ingen turné med Black Swan – däremot Foreigner

– Vad jag förstår var det Serafino Perugino, boss på ert italienska skivbolag Frontiers som tog initiativet till att ni skulle göra något tillsammans från början?

– Ja, han tyckte vi skulle bilda ännu en supergrupp, och då kom jag direkt att tänka på Reb. Sedan kom Robin in i bilden medan Matt hängde på längre fram. Men det var inte förrän mot slutet vi visste riktigt vad vi ville göra. Det var då kemin mellan oss verkligen kickade in.

Men kemin till trots. Det lär inte bli någon turné med Black Swan i första taget. Det sätter allas tajta scheman p för. Fast enligt Jeff finns viljan där. Med andra ord kan det bli en del gigs ändå. Fast att döma av vad basisten säger ligger det förstås närmare till hands att Foreigner besöker den här sidan Atlanten; och mycket riktigt. Kring månadsskiftet maj/juni kommer bandet till Storbritannien i sällskap med Whitesnake och Europe för ett antal konserter.

En sista ordentlig satsning

Därefter fortsätter det legendariska bandet till kontinenten på egen hand för ytterligare ett antal gigs. Det bara rullar på för dem, således. Precis som bandets grundare och gitarrist sjuttiofemårige Mick Jones nämnde när jag intervjuade honom första gången i början på förra decenniet. Han betecknade arbetet med bandet, som då reformerats 2004, för en sista ordentlig satsning. Det var sexton år sedan, och Jeff har varit med ända sedan början.

– Ja, Mick har verkligen hållit vad han lovat. Tidigare i år gjorde vi en ”residency” i Las Vegas och gjorde en massa casinospelningar runt om i USA, och sedan nu kommer de här spelningarna i Europa också. Så vi gör mycket fortfarande. Så det Mick pratade om då är väldigt sant. Och väldigt coolt.

Inte stå stor del av ekvationen

– Det kan jag hålla med om, du är inne i en bra period i ditt liv just nu, rent musikaliskt och jobbmässigt. Men bortsett från Dokken, Dio och nu Foreigner har du under din långa karriär för det mesta tagit del av en massa kortlivade projekt. Kan du ibland känna att det varit frustrerande?

– Aah…det är mest frustrerande för att det påminner mig om hur svårt det är med inspelningsbiten nuförtiden. Det är liksom inte en så stor del av ekvationen längre. Vilket är frustrerande. För det är något jag älskar, och jag tror på att om man arbetar hårt på det kreativa ska det ge resultat.

Vill inte säga att magin är borta

– Problemet är bara att ingen får betalt för musiken nu när varje streaming bara ger de som skapat den småören. På något sätt är magin borta?

– Well, det är onekligen ett faktum som gör skillnad vad gäller det kreativa. Men jag skulle inte vilja säga att magin är borta. Däremot är det definitivt inte samma sak längre. Samtidigt håller jag mig sysselsatt med att göra det jag älskar. Jag försöker skriva de bästa sånger jag kan. Jag följer min passion. Det är det enda jag kan göra.

Kan turnera även utan Mick Jones

– Avslutningsvis; hur mår Mick nuförtiden? Han berättade för mig om sin bypassoperation han tvingades gå igenom när jag intervjuade honom senast för fyra år sedan?

Mick mår jättebra. Hans hälsa är bra, han är i fantastisk form. Han är med på merparten av vad bandet gör, men vi har tur som kan turnera även om han inte är där. För oss har det aldrig handlat om image. Vi har definitivt haft stora röster, men för oss handlar allt om sångerna, och att kunna återskapa dem live. På samma gång har vi roligt när vi gör det, och ibland hänger gamla medlemmar med också. Vad gäller Kelly (Hansen, sångaren), så är han i en klass för sig. Hans energi och vokala kapacitet är otrolig.

Skriven 2020-02-24

Foreigner med Jeff Pilson på turné i Europa 2020
(Observera att Spelningarna den 31 maj till och med 8 juni är gemensamma konserter med Whitesnake och Europe.)

Maj
31 O2 Arena, London

Juni
1 Motorpoint Arena, Cardiff
3 Arena Birmingham, Birmingham
4 SSE Hydro, Glasgow
6 Utilita Arena, Newcastle
8 Manchester Arena, Manchester
10 Tivolivredenburg, Utrecht
12 Prague Summer Festival, Prag
13 Freilichbühne Killesberg, Stuttgart
14 Freilichbühne Peissnitz, Halle (Saale)
16 Spodek, Katowice
18 Rock the Ring, Zürich
20 Graspop Metal Meeting, Dessel
21 München Olympiahalle, München
23 Stadtpark Open Air, Hamburg
27 Rock the Night Festival, Madrid

print

Våra samarbetspartners