I SKUGGORNAS HETTA

Klicka på bilden, för att se hela bilden

F. A. Rockwell rekommenderar i sin användbara bok How to write plots that sell, bibliska historier som en vinstgivande källa för film och teaterpjäser, bl. a. med argumentet ”First of all, stories in the Scriptures deal with every human emotion: love, hate, ambition, jealousy, greed, lust, treachery, self-sacrifice, vengeance, forgiveness, …”.

Rockwells bok är från år 1975 och därför saknas i den en annan källa som numera visar sig vara inspiration till ett troligen oöverskådligt antal lyckade filmer, teaterpjäser, ståupp-nummer, tv-shower… Jag tänker på det 180 avsnitt långa situationskomedin Seinfeld, som sändes för första gången mellan åren 1989 och 1998. Den visas naturligtvis, yes, jag menar naturligtvis, fortfarande på hundratals tv-kanaler världen över. Dagligen.

Avsnittet The Fire sändes i maj 1994 för första gången och har inspirerat ett bra antal andra författare.För dig som inte minns detta avsnitt, skrivet av Larry Charles efter Larry Davids och Jerry Seinfelds idé och karaktärer och regisserat av Tom Cherones, återger jag dialogerna nedan.

Följande utspelar sig i Robins lägenhet på hennes sons födelsedagskalas:
Robin, Georges flickvän, spelad av Melanie Chartoff: “The burgers should be ready in a minute.”
George Costanza (Jay Scott Greenspan aka Jason Alexander): “Ah, great, great. What’s that smell? Smoke?” (Går in i köket) “Hey everybody, I think I smell some smoke back here… FIRE! FIRE! Get out of the way!”
George springer ut i panik och struntar i alla andra, inklusive kvinnor och barn.
Ny scen: George sitter i en ambulans med en oxygenmask över ansiktet.
George: “It was an inferno in there! An inferno!”
Clownen Eric (spelad av Jon Favreau): “There he is! That’s him!”
Robins mor (spelad av Patience Cleveland): “That’s the coward that left us to die!”
George: “I… was trying to lead the way. We needed a leader! Someone to lead the way to safety.”
Robin: “But you yelled ‘get out of my way’!”
George: “Because! Because, as the leader…if I die…then all hope is lost! Who would lead? The clown? Instead of castigating me, you should all be thanking me. What kind of a topsy-turvy world do we live in, where heroes are cast as villains? Brave men as cowards?”
Robin: “But I saw you push the women and children out of the way in a mad panic! I saw you knock them down! And when you ran out, you left everyone behind!”
George: “Seemingly. Seemingly, to the untrained eye, I can fully understand how you got that impression. What looked like pushing…what looked like knocking down…was a safety precaution! In a fire, you stay close to the ground, am I right? And when I ran out that door, I was not leaving anyone behind! Oh, quite the contrary! I risked my life making sure that exit was clear. Any other questions?”
Brandsoldaten (spelad av Lawrence LeJohn): “How do you live with yourself?”
George: “It’s not easy.”

Ny scen: George och Jerry sitter mitt emot varandra på Monk’s Café.
George: “So she doesn’t want to see me anymore.”
Jerry (Jerry Seinfeld): “Did you knock her over too, or just the kids?”
George: “No, her too. And her mother.”
Jerry: “Really? Her mother.”
George: “Yeah. I may have stepped on her arm, too, I don’t know.”
Jerry: “You probably couldn’t see because of the smoke.”
George: “Yeah. But it was somebody’s arm.”
Jerry: “So you feel ‘women and children first,’ in this day and age, is somewhat of an antiquated notion.”
George: “To some degree.”
Jerry: “So basically, it’s every man, woman, child, and invalid for themselves.”
George: “In a manner of speaking.”
Jerry: “Well, it’s honest.”
George: “Yeah. She should be commending me for treating everyone like equals.”
Jerry: “Well, perhaps when she’s released from the burn center, she’ll see things differently.”
George: “Perhaps.”
Jerry: “So, what was the fire? Just a couple of greasy hamburgers?”
George: “Yeah. Eric the Clown put it out with his big shoe.”

Ruben Östlund hade år 2014 premiär på sin film Turist. Intrigen är enkel: familjen Tomas och Ebba och deras barn sitter på en restaurant i Franska Alperna med utsikt över snölandskapet. En lavin utlöses och fadern Tomas, rusar huvudstupa därifrån, struntandes i alla. Alla ingredienser, mat, förmodad katastrof, feghet, förräderi, samvetslöshet, ansvarslöshet, manipulerande av sanningen, falska förklaringar, återberättande till vänner et cetera, presenteras här enligt The Fire:s grundrecept.
I originalet är det eld som utlöser intrigen, i Turist är den en lavin. Jag tror att Östlund ville ”värma upp” sin vinterfilm, genom att låta den ackompanjeras av Sommaren från Vivaldis De fyra årstiderna.

I februari 2020, hade filmen Downhill premiär. Downhill, en titel som även på det symboliska planet berättar vad filmen handlar om, är en remake av Turist. Den kvinnliga huvudrollen i Downhill spelas av Julia Louis-Dreyfus från Seinfeld, där hon spelar Elaine Benes, en av långkörarens fasta karaktärer. Julia Louis-Dreyfus var även filmens producent.

Liknande klokheter kan du läsa i min bok I skuggornas hetta utgiven av Studentlitteratur i Lund, som enligt samstämmiga rapporter är den mest citerade svenska filmvetenskapliga boken.

Klicka här för köp av och information om artikelförfattaren Vladimir Oravskys böcker.

© Vladimir Oravsky

Skriven 2020-02-21

print

Våra samarbetspartners