SAGA, Amager Bio, Köpenhamn den 18 februari 2020

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Det var nästan fullt hus, och chefsdesignern och hans adepter levererade godset med rekorderlig stil denna afton. Öppningen tedde sig flott värre tack var videoskärmen i bakgrunden på vilken bandet bullat upp med effekter kaloririka effekter från Star Wars och 007:s filmiska äventyr.

Publiken levde sig med och skrålade

Därmed var tonen satt, och den var värdig detta kanadensiska progressiva rockband som sålt gott och väl tio miljoner album, spelat i drygt tjugo länder och uppträtt för femton miljoner människor.
Bland favoriterna som avverkades märktes You’re Not Alone, On the Loose, Huble Stance och inte minst Don’t Be Late (Chapter 2), och publiken levde sig självklart med och skrålade för full hals med till alla dessa välkända nummer.

Ren, hög och skinande sånginsats från sångaren

Som sig bör vimlade det av snygga gitarr- och klaviatursolon som alla satt som smäck. Det enda som möjligen saknades var lite mer edge i helheten. Samma sak kan för övrigt sägas om Michael Sadler. Sångaren sjöng som alltid såväl rent som högt och skinande. Allt enligt det varumärke han skapat åt sig själv under årens lopp.

Dock hade man kanske önskat att alla inblandade vandrat ner i det musikaliska maskinrummet och adderat lite mer svärtad nerv i leveransen. Det hela blev nämligen överlag en väl prydlig och korrekt tillställning.

Önskan att få spela okänd repertoar uppfylldes

Sedan experimenterade bandet för all del en del med setlistan, och det var också mycket riktigt något frontmannen dryftade sist han och gänget var i Köpenhamn förra året. Han nämnde då att han önskade att få spela sånger från Sagas mera okända repertoar, och denna önskan blev också mycket riktigt uppfylld denna gång på Amager Bio.

Saknade att äntra världens livescener

Denna och torsdagens utsålda spelning nu på torsdag lär dock bli det sista vi ser av Saga live i Skandinavien. Redan i samband med fyrtioårsjubileet med tillhörande Farewell Tour 2017 deklarerades att slutet var här, men tydligen saknade sällskapet att äntra världens livescener. För redan i samband med en mindre sväng i Tyskland i somras förra året gick bandet ut med att det skulle bli ännu en turné i år.

Vad som hänt med bandets pulsåder, basisten Jim Crichton förtäljer dock inte historien. Enligt de uppgifter som går att uppbringa på nätet är han alltjämt med i laguppställningen, men han saknades dessvärre på Amager Bio.

Satte punkt för gott

Fast oavsett vilket; detta slitstarka proggband, som under åttiotalet slog hårt med låtar som The Flyer, Wind Him Up och Hubles Stance, och dessutom spelade in ett legendariskt livealbum i Tivolis Konsertsal sätter denna vecka punkt för sin turnéverksamhet, och det är verkligen för gott den här gången.

Värt att tillägga är att kanadensarna alltid haft trogna fans i Danmark. Första gången min fotograf såg dem var redan 1981, och han har följt dem ända fram till nu. Detta var åtminstone hans tjugonde konsert med Sadler & Co.

För mig blev dock min första konsert med Saga också den sista 🙂

Foto: Henrik Hildebrandt

Skriven 2020-02-19

print

Våra samarbetspartners