COLOR OUT OF SPACE

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Richard Stanley
I rollerna: Nicolas Cage, Joely Richardson, Madeleine Arthur, Julian Hilliard, Tommy Chong

BETYG: FYRA
PREMIÄR: 2020-01-24

Det fanns en tid då Nicolas Cage var följetong på bio. Smekmånad i Las Vegas (komedi), The Rock (action) och Änglarnas stad (drama) ja ingen genre var främmande för Francis Ford Coppolas brorson. När vi skrev nytt sekel trodde jag han gått i pension eller bytt yrke, men så alls icke. Den gode Cage hade hängt på Steve Seagal in i fördettingarnas Hall Of Fame, det vill säga in i DVD-världen allt allt dumpas som inte anses värdigt stor duk. Faktum är att Cage varit lika aktiv i nedförsbacken som han var när honungen flöt.

Regissören Richard Stanley är också ett kapitel för sig. Stanley började snickra ihop den kista som John Frankenheimer fick sätta spiken i. Marlon Brandos “magplask The Island Of Dr Moreau, som var ett lustmord på Charles Laughtons mästerverk gjorde honom ointressant som regissör.

Tills nu alltså. Vad kan vi nu förvänta oss när dessa två skuggfigurer rider ut ur solnedgången igen med en filmatisering av H.P.Lovecrafts science fiction-berättelser i bagaget. Det är för övrigt fjärde gången Färg bortom tid och rum filmas.

En hel del matnyttigt blir glädjande nog också infriat den här gången.Vänner av genren vet att goda aliens typ E.T som blir nöjda bara de får ringa hem och Michael Rennies världsförbättrare i The Day The Earth Stood Still är sällsynta.

Alla besökare från det stora okända orsakar ragnarök och svavel har vi lärt oss från Världarnas krig. Som i en psykedelisk härdsmälta får nu också Nicolas Cage och hans familj ännu ett kvitto på faktum. Cage har flyttat ut i ödemarken med sin fru och tre barn när en meteorit landar på gården.

Efterhand som djur, växter och till slut människor förpestas av det okända som döljer sig i meteoriten anar vi att det hela inte kommer att sluta väl. Det är effektivt och suggestivt berättat, och som sagt är de färgsprakande effekterna väl iscensatta för ändamålet att köpa att världsrymden än en gång tittat in.

Cage är bra från att starta sin karaktär på halvfart och successivt jobba sig upp till panik och hysteri. Joely Richardson likaså som hans cancersjuka hustru, och Medeleine Arthur i rollen som dottern Lavinia kommer säker att låta höra tala om sig framledes. Gillar ni som skrivaren av dessa rader science fiction är det här något för er.

Skriven 2020-01-22

print

Våra samarbetspartners