PELLE SVANSLÖS 80 ÅR – snällhet är kattens styrka

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Original-Pelle Svanslös har nu hunnit fylla hela 80 år. Den första boken kom ut 1939. Den nye Pelle Svanslös lanseras i nya, fina bilderböcker under parollen ”Våga vara snäll”. Dessutom har en ny Pelle Svanslös film fått sin premiär i början av 2020 och animeringen påminner om den numera klassiska Pelle Svanslös filmen från 1981 av Jan Gissberg och Stig Lasseby.

Kända Uppsalamiljöer i böckerna

Åsa och Michael Rönn har gjort texterna till de traditionella bilderböckerna, medan de stadiga böckerna med flikar, för yngre läsare (man ska leta efter Pelle Svanslös och hans vänner) har text av Jan Peter de Pedro, allt inspirerat av och baserat på Gösta Knutssons originalhistorier och med välsignelse av Sagogränd, som förvaltar rättigheterna till och arvet efter Pelle Svanslös.

Illustrationerna till de nya böckerna är av Ingrid Flygare och baserade på Jan Gissbergs och Stig Lassebys version av Pelle Svanslös, och man ser ofta kända Uppsalamiljöer i bakgrunden. Pelle Svanslös bor kvar i sin hemstad, även efter 80 år.

Barnböcker slinker under censurens radar

Den nye Pelle Svanslös ska inte avlivas i någon vattentunna (det kanske anses som alltför hemskt för dagens barn, fast det inte var alltför hemskt 1939?) men Pelle kommer fortfarande från landet till Uppsala.

Något annat som hände 1939, förutom att Pelle Svanslös föddes, var att andra världskriget bröt ut. Många länder föll offer för censur (eller självcensur) och man fick inte skriva vad som helst i Sverige, man ville ju inte stöta sig med tyskarna. Pelle Svanslös slank däremot under radarn. Det var ju “bara” en barnbok.

En smart Svanslös allegori med samtida sting

I själva verket var Pelle Svanslös en smart allegori. Det märker man både i original-boken och i de böcker som kom ut på 1940-talet. Pelle Svanslös skulle avlivas för att han var defekt – liknande filosofier härjade ute i Europa – men han överlever och får ett bra liv. Många ville komma in i Sverige och söka skydd i ett neutralt land. Många nekades detta. Gösta Knutsson var för att ta emot fler människor. Men sådana som Måns påpekar att det inte finns tillräckligt med råttor och källargluggar, Pelle Svanslös och hans gelikar måste motas bort. Man ska hålla på sitt territorium. Och om något går snett … Om det någon dag inte finns tillräckligt med mat eller bostäder eller om något annat händer, då ska allt skyllas på Pelle Svanslös, eftersom han kom “utifrån” och inte född i Uppsala.

Humanism kontra revirförsvar

Läsaren håller så klart på Pelle Svanslös humanistiska filosofi och inte på Måns elitistiska revirförsvar. Måns framställs som fånig och fördomsfull. Pelle Svanslös är hjälten.

De katter som vinner läsarnas sympati är de som hjälper Pelle Svanslös. Måns, Bill och Bull mobbar honom, medan andra, som Maja och Gullan, blir schyssta kompisar. De flesta katterna i Pelle Svanslösböckerna är i grund och botten rätt trevliga. Men man märker att när Måns drar igång en kampanj mot Pelle så går de flesta på Måns linje (Varför? Vet de inte om att han är tarvlig?) tills motsatsen bevisas: Alltså att Pelle har rätt, att Pelle är oskyldig, att allt bara är ett spratt ihopkokat av Måns …

Grupptrycksmekanismerna avslöjas

På något sätt börjar man tänka på filmen De Ofrivilliga, där det görs ett experiment där hela klassen gaddar ihop sig mot Alicia … om bara en enda i klassen hade vågat hålla med henne, menar regissören Ruben Östlund, så hade hon inte fallit för grupptrycket utan vågat hålla fast vid sin egen uppfattning om vilket streck som var kortast. Alicia har ju rätt.

Måns har alltid med sig Bill och Bull och efter ett tag lyckas han få andra katter att vända sig mot Pelle tills allt blir som ett gigantiskt stort grupptryck – tills Maja säger ifrån. Sedan börjar fler och fler hålla med Maja och grupptrycksbubblan spricker. ”Våga vara snäll” kampanjen har Pelles kattansikte, men det kunde lika gärna har varit Majas. Med texten ”Våga vara en schysst kompis”. Det räcker att en säger ifrån, så följer andra efter.

Tjejkatterna är coolast!

Även i original-Pelle böckerna är det tjejkatterna som är schysstast och som oftast ställer upp för Pelle. Gullan är inte rädd att trycka till Måns när det behövs, det gör hon även i bok ett och till och med den äldsta katten Gammel-Maja (dock inte en släkting till Maja Gräddnos!) visar att hon inte uppskattar att Måns fuskar mot Pelle för att vinna KM (Kattmästerskapen). Men ingen katt är så schysst som den söta Maja Gräddnos. Hon är helt enkelt bäst. (Gösta Knutsson måste ha haft en sjusärdeles fru! Hon var nämligen förebilden för Maja …)

Moderna tider och X-factor för katter

Den nye Pelle Svanslös har det moderna utseendet från 1980-tals filmen, språket är moderniserat, man har lagt till några nya katter och några nya äventyr i en samlingsvolym med fem berättelser.

Det bästa nya äventyret är när katterna ska ställa upp i TV-programmet Kattapulten, katternas motsvarighet till talangjakten X-factor (fast namnet Katt-faktor hade varit bättre och vitsigare, katapult får en att tänka på krig) – original-Pelle var aldrig med i TV. Ivar-Lo och Lo-Lo som är programledare för Kattapulten är båda lokatter, och de uppskattar inte att Måns driver med en annan katt (Pelle) som saknar svans. Lokatter har som bekant inga svansar själva …

Ett annat nytt äventyr är när Maja och Pelle ska hjälpa Majas mamma och sköta hennes “kattis” som är kattspråk för ”dagis”. De båda kattvännerna får mycket att göra när de ska ta hand om massor av små kattungar och givetvis kommer Måns och ställer till med förtret!

Vinterkalas för Maja Gräddnos

Nya intriger uppstår på Majas födelsedagskalas. Måns överlämnar Pelles födelsedagspresent till Maja som om det vore hans egen – och Pelle har ingen present. Han blir utmobbad på Majas kalas av alla (för vem kommer utan present till ett kalas?) utom av Maja själv, som tycker att det är present nog att Pelle kommit på kalaset. Grupptrycket och mobbingatmosfären rasar ihop snabbare än ett korthus i snålblåst. Men sedan kommer extra grädde på moset: Bill och Bull råkar försäga sig och avslöjar att Måns tagit Pelles present. Vinterkalaset för Maja Gräddnos går inte alls som Måns har hoppats… Pelle blir festens hjälte.

Måns ska botas med snällhet

Handlingen hoppar sedan till sommaren, då det är dags för Pelles kalas. Han bjuder alla katter. Även Måns. Vilket förvånar de andra katterna. Men som Pelle ser det, är detta helt rätt sak att göra. Måns kanske inte vågar vara snäll. Eller ens vet hur man gör för att vara snäll. Han vet bara hur man är elak, därför är det bra om någon är snäll mot honom, så Måns får uppleva snällhet.

Snällhet är en styrka

Logiken i Pelles resonemang påminner om det resonemang som Bamse och Skalman för mot slutet av Bamse och Tjuvstaden. Lille Skutt ifrågasätter det logiska i att bjuda in skurkarna som kidnappat Bamses farmor till Skalmans födelsedagskalas, men får mothugg. Skurkarna kanske aldrig fått uppleva att någon varit snäll mot dem och genom att utesluta folk skapar man bara grogrund för nya elakheter.
Den nye Pelle Svanslös är både snäll och klok: Bamsesnäll och Skalmanklok.

Bamse och Pelle och snällhets-filosofin

Men vad kom först, hönan eller ägget? Skaparen av original-Bamse, Rune Andréasson, var beläst, väl bekant med den snälle Pelle Svanslös, och lika stor humanist som Gösta Knutsson själv, så vem var egentligen först med vara-snäll-filosofin – Pelle eller Bamse? Man kan väl idag säga att de båda figurerna inspirerat varandra. Bamse är lika snäll som han är stark. Pelle är lika snäll som han är svanslös. Pelle är inte dunderstark, snällhet är hans enda styrka.

Gösta Knutssons humanistiska filosofi

Pelle Svanslös ”våga vara snäll filosofi” är tilltalande och smart. Men efter att ha läst alla de nya Pelle Svanslös äventyren så fastnar man ändå mest för Maja Gräddnos hjältemod. Hon ställer alltid upp och hon säger alltid ifrån. Ingen kan mobba Pelle så länge Maja är i närheten. Ingen muckar med Sveriges coolaste katttjej!

De nya Pelle Svanslös böckerna bevarar hjärtat av Gösta Knutssons humanistiska filosofi och visar på fördelarna med empati och rent praktiskt hur man är en bra vän.

Skriven 2020-01-22

Några böcker om Pelle Svanslös:

Berättelser om Pelle Svanslös
Text av Åsa och Michael Rönn efter Gösta Knutssons berättelser om Pelle Svanslös
Illustrationer av Ingrid Flygare efter Jan Gissbergs illustrationer av Pelle Svanslös
Sagogränd

Pelle Svanslös – Våga vara snäll
Text av Åsa och Michael Rönn efter Gösta Knutssons berättelser om Pelle Svanslös
Illustrationer av Ingrid Flygare efter Jan Gissbergs illustrationer av Pelle Svanslös
Sagogränd

Pelle Svanslös fyller år
Text av Jens Peter de Pedro efter Gösta Knutssons berättelser om Pelle Svanslös
Illustrationer av Ingrid Flygare efter Jan Gissbergs illustrationer av Pelle Svanslös
Sagogränd

Pelle Svanslös leker kurragömma
Text av Jens Peter de Pedro efter Gösta Knutssons berättelser om Pelle Svanslös
Illustrationer av Ingrid Flygare efter Jan Gissbergs illustrationer av Pelle Svanslös
Sagogränd

print

Våra samarbetspartners