PARASIT (Gisaengchung)

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Bong Joon-ho
I rollerna: Woo-sik Choi, So-dam Park, Kang-ho Song, Sun-kyun Lee, Yeo-jeong Jo

BETYG: FYRA
PREMIÄR: 2019-12-20

Olika drar vi livets lott, någon bor i koja och andra bor i slott. Hur mycket det än pratas och skrivs om ekonomisk utjämning kvarstår faktum att några har kassan i ordning medan andra fortsätter ha den i oordning. Om och kring detta tragiska men logiska faktum handlar Bong Joon-hos vassa och natt-svarta komedi, som bjuder på de mest skruvade infall i parti och minut.

Familjen Ki-tack bestående av mamma, pappa och två snart vuxna barn bor nedträngda i en smutsig källarlokal och håller svälten utanför dörren med en glad jargong och tillfälliga ströjobb. En dag vänder lyckan när sonen Ki-woo med diverse skumma trix lyckas få jobb som engelsklärare hos den rika välbärgade familjen Parks tonårsdotter. Snart har han fixat in även sin syster Ki-jung i den kufiska familjen som gärna bildar murar mot allt elände som händer i omvärlden… och helst skall stanna där.

Det är mycket besk medicin i Bong Joan-hos brygd som man dock gärna sväljer tack vare att han blandat med lagom socker. Sockret består av den gemytliga och charmiga familjens sammanhållning och det beska inslaget av det faktum att den rika och inskränkta familjens livsfilosofi och värderingar dess värre, är världen i stort nerkokt till mikroformat. En film man både blir underhållen till max av och väcker tankar och funderingar till livs i juletid.

Skriven 2019-12-18

print

Våra samarbetspartners