LINDA GAIL LEWIS, Folk å Rock, Malmö den 11 december 2019

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Trots att vädrets makter protesterade och både kom och sågs, så segrade Linda Gail Lewis hos ett hundratal entusiastiska klassiska rock’n’roll-diggare på Folk & Rock i Malmö i går kväll.

Botaniserade i rock ’n’ rollen utan country

Lösenordet för kvällen var energi. Under dryga två timmar minus paus botaniserade Jerry Lee Lewis lillasyster bland toner och pionjärer av den rock’n’roll som blåste över världen som en stormvind med filmen Vänd dem inte ryggen. Av den country Linda Gail och hennes bror jobbade med på Mercury/Smash när jag var i Nashville på sjuttiotalet hördes inte ett pip. Och det gjorde inte gospeln heller, men det var kanske inte rätt forum för sådan.

Det närmaste Linda Gail kom country under kvälllen var med Johnny Cash megahit Ring Of Fire, Hank Williams Jambalaya och Ned Millers klassiker From A Jack To A King, men ol’ Hank låg ju å andra sidan ofta svindlade nära rockabilly.

Rutinerad energi att avundas

Givetvis började hon sin guidade tur genom rockriket ute hos Sam Phillips på SUN records i Memphis där de stora grabbarna tog sina första stapplande steg mot ära och berömelse. The Million Dollar Quartet, det vill säga Elvis Presley, Johnny Cash, Carl Perkins och brorsan Jerry Lee jammade ihop och resultatet har ju kommit ut i modern tid både på LP och CD.

Låtar som Good Golly Miss Molly, Blue Suede Shoes och Shake Rattle And Roll revs av med en rutinerad energi som betydligt yngre sångerskor hade avundats henne. Fats Dominos Blueberry Hill var ett måste och det var väl egentligen bara Little Richards Tutti Frutti som saknades på det rock’n’rollande smörgåsbordet.

Har träffat Elvis

Mellan varven berättade Linda Gail anekdoter om sitt långa liv i skuggan av den legendariske brodern. Frågan publiken naturligtvis en kväll som denna ville ha svar på var om hon träffat The King Of Rock’N’Roll Elvis Presley och så var det också. Snyggare i levande livet än på filmduken dessutom. Så jag utgår ifrån att mötet skedde ett antal år innan Presleys bortgång.

En kväll med klackarna i taket

Jag skulle gärna velat veta om historien om när hennes bror hög som ett hus drog till Graceland med en magnum i näven för att kröna en ny rock kung (sig själv alltså) är sann eller bara en showbizskröna.

Eftersom texterna i rock låtar från den här tiden, typ See You Later Alligator är helt underordnade musiken och rytmen är halva segern vunnen redan med den energi Linda Gail har när hon sveper fram på pianotagenterna, och det är ingen överdrift att säga att det ligger i familjen. En kväll med klackarna i taket är nu historia.

Skriven 2019-12-12

print

Våra samarbetspartners