MELOJULFESTIVAL: 25-ÅRSJUBILÉUM MED HELLMANS DRENGAR, Lorensbergsteatern, Göteborg den 8 december 2019

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Körledare och dirigent: Claes Nyström
Husband: Hellmans Strengar
Gästsolist: Sara Korsgren Norrby
Barn: Ida-Märta, Hilmer och Gottfrid Norrby
Galaskola: Matias Viström och Arne Antman
Programledare: Stefan Christensson, Simon Ottosson och Andréas Patriksson
Regi och koreografi: Jonas Bertilson
Manus och projektledning: Kenneth Hedlund
Scenografi, grafisk form och videodesign: Thomas Johnsson, Ljusdesign: Annika Tärnström
Premiär: 8 december (Två utsålda föreställningar), Spelas: 8 december - 17 december

All I want for Christmas … är en glittrande julshow med massor av kärlek och skyhög glamfaktor “Beg, bribe or borrow …” men försök att lägga vantarna på en biljett till 25-års jubilerande Hellmans Drengars briljanta, underbara och härliga julshow.
Det är högt tryck på biljetterna, men så är ju detta årets bästa julshow och även en av årets bästa scenhändelser.

Allan Hellman – Sveriges modigaste man 1951

Hellmans Drengars julshow – Lorensbergsteatern står det med stora bokstäver på affischerna som gör reklam för Julstaden Göteborg – liksom Liseberg, Christmas by Wallmans och Den sjungande julgranen. Hellmans är liksom ett måste för att komma i julstämning, och då talar jag inte om senapen.

Körens namn? Allan Hellman var en gång i tiden en modig man som välklädd och välartikulerad vågade komma ut ur den fullpackade garderoben – långt innan detta var trendigt. Men någon måste vara först och bana väg. Allan Hellman korades till Sveriges modigaste man 1951.

Visionären Claes Nyström och showmanship

Det är efter denne man som Hellmans Drengar tagit sitt namn. En annan visionär och modig man, Claes Nyström, har lett kören under alla tjugofem år, och samma ledstjärna har blinkat hela tiden: att göra världen mer tolerant och mer kärleksfull, och att visa att det finns en annan mansroll än den stereotypa machomannen.

Men god vilja och politisk korrekthet räcker inte för att ge utsålda hus – det är musik, spelglädje och showmanship som gör att budskapet går ner, tillsammans med en stor sked socker.

Ett myller av liv och gläldje

Hela julshowen är extravagant, lyxig och glittrande. Ett femtiotal människor finns på scenen. Det är ett myller av färg och rörelse, liv och glädje. Det är massor av scenbyten och kostymbyten hela tiden. En släde kan plötsligt dyka upp på scenen – eller så kan en en sportstudio hissas upp genom en golvlucka. Eller så återskapas ett helt pojkrum, för scenen från Chess.

Hellmans blandar skratt och tårar, lättsamt skoj och djupt allvar med en glasklar självklarhet.

Genomtänkt, lyxig och påkostad

Musiken omfattar allt från There’s no Business like Show Business (med nyskriven text för att hylla Hellmans Drengars 25-års jubileum) till ett omtyckt Disneymedley. Svenska psalmer, amerikanska julklassiker, glittrande 1970-tals disco, afrikanska Lucia-vibbar och en julskinka på rymmen … Det här är ett fullspäckat musikaliskt julbord med så mycket mer än selleri!

Själva produktionen verkar så genomtänkt, lyxig och påkostad att den faktiskt överträffar The Queen of fucking everything (som enligt Jonas Gardell är det dyraste som någonsin gjorts på Cirkus och Lorensbergsteatern).
Man har visserligen inga svindyra handmålade kulisser, men vad man har är en stor kör där alla ger järnet, solister som blänker som diamanter, massor av extravaganta kostymbyten, en scen som är full av sång och kärlek, och en koreografi som bländar och som får tankarna att gå till Hollywoods guldålder, då många av de mest påkostade musikalerna gjordes.

Tretton nummer tävlar om publikgunst

Årets tema är Melojulfestival och guldkorn plockas från Hellmans tjugofemåriga historia. Tretton nummer ska tävla om publikens gunst och applåder, och Instagramröstning ska kora en vinnare, påstår tre välklädda programledare, som lotsar oss genom kvällen. Hellmans Drengar framför alla tävlande nummer. Mellan numren ges en galaskola, intressanta intervjuer, reklaminslag och sångnummer som deltar utom tävlan, nyhetssändningar och sketcher – som scenen från sportstudion.

De verkliga intervjuerna (som inte är humorsketcher) är med körens eminente grundare Claes Nyström, samt med den vackra primadonnasolisten Sara Korsgren Norrby, som också har sin man med i Hellmans Drengar, och hennes bror spelar med i husbandet Hellmans Strengar.

I detta tidevarv med inspelad musik och mimande är det värt att påpeka att ALLT är live med Hellmans Drengar – även musiken! Hellmans Strengar sitter på ett upphöjt, glittrande podium under hela kvällen och spelar.

Live och längre än tre minuter

Hur det går med Melofestivalen? Det mest rättvisa vore att alla vinner. För alla bidrag är så bra. Och när vi har roligt tillsammans och njuter av musik tillsammans är vi alla vinnare.

Men upplösningen går en helt annan väg … En röst som är misstänkt lik Christer Björkmans basunerar ut att det har varit för många på scen under varje nummer, man har sjungitlängre tid än tre minuter och dessutom har man hållit sig medlivemusik istället för Melodifestivalens inspelade musik! Så oförskämt mot bandspelaren! Så alla bidrag blir diskvalificerade … Så kan man också göra. Och sedan utropa alla till lika stora och lika mycket värda och värdiga vinnare.

Förtjänar att vara världsberömda i mer än Göteborg

Många har åkt långt för att ta sig till denna julshow. Ryktet om den eminenta julshowen i Julstaden Göteborg sprider sig.

Hellmans Drengar är åtminstone världsberömda i hela Göteborg med omnejd – men de förtjänar att vara världsberömda i hela världen och att hyllas med tributekörer överallt. Även i de länder där homosexualitet är förbjudet, för där behövs Hellmans Drengars egna kärleksrecept allra bäst. Önskar att man kunde buteljera det eller sälja det på burk – precis som senapen.

That is – All I want for Christmas.

  • There's no Business like Hellmans Drengar! Känsla från Hollywoods guldålder ... med glittriga silverhattar - Foto Belinda Graham

Skriven 2019-12-08

print

Våra samarbetspartners