LE MANS ’66 (Ford v Ferrari)

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: James Mangold
I rollerna: Matt Damon, Christian Bale, Caitriona Balfe, Jon Bernthal, Josh Lucas

BETYG: TRE
PREMIÄR: 2019-11-15

Tony Curtis, Kirk Douglas och Cornell Wilde har gjort det och givetvis också Paul Newman och Steve McQueen, De två sistnämnda till och med i levande livet med stor framgång. Jag talar naturligtvis om att fräsa fram i en av machokulturens mest framgångsrika sporter, racerbiltävlingar.

Kanske inte lika stor som westerns, musicals eller noir, men visst hade genren en guldålder på femtiotalet som fick ett uppsving när Steve McQueen körde Le Mans i början av sjuttiotalet. Nu är vi tillbaka igen på Le Mans världens svåraste tävling om vi får tro de sakkunniga, och det får vi.

Historien vi får oss till livs om bildesignern Carroll Shelby (Matt Damon) och den färgstarke föraren Ken Milles sägs ha verklighetsbakgrund, och även om den blivit finmald i Hollywoods kvarnar är den roande för stunden.

Ford har kommit Ferrari på efterkälken, och nu gäller det för Henry Ford 11 att visa att äpplet inte fallit långt från trädet Henry I genom att vinna Le Mans, och därtill lägga beslag på resten av topplaceringarna också.

Damon och Bale fyller alla krav på amerikanska hjältar som fightas, och då inte bara på tävlingsbanorna utan också med byråkrater och pärmbärare som så att säga sätter käppar i hjulet för dem.

Stilsäkert och proffsigt serverat av James Mangold, men det det krävs också ett rejält intresse för sporten som sådan för att inte kuta ut och köpa popcorn under de dryga två och en halv timme det gnisslar i hjulen.

Skriven 2019-11-14

print

Våra samarbetspartners