LE MANS ’66 (Ford v Ferrari)

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
LE MANS ’66
Regi: James Mangold
I rollerna: Matt Damon, Christian Bale, Caitriona Balfe, Jon Bernthal, Josh Lucas

BETYG: FYRA+
PREMIÄR 2019-11-15

1968 tryckte Steve McQueen ner gaspedalen i sin Ford Mustang Fastback. Filmen Bullitt var banbrytande och startade en våg av biljakter på filmduken men ingen kom riktigt ikapp. Till stor del beroende på vem som satt bakom ratten på just Mustangen. Steve Mcqueen var som klippt och skuren för rollen, och då inte minst med sin förmåga att verkligen kunna hantera en bil på riktigt.

Sedan dess har Ford dragit växlar på bilmodellen, men det har inte alltid varit en dans på rosor för familjen Ford. 1966 rullade ganska ordinära familjebilar ut från fabriksbandet, och det skapade inte direkt några starka drifter hos den allt mer köpstarka gruppen av unga amerikaner. Framförallt inte när det kom bilmärken från Europa som sammanförde prestanda och skönhet med begär! Den vägen hade Ford sannolikt missat om det inte vore för PR-geniet Lee Iacocca, bara smaka på namnet! En man som kom att betyda lika mycket som Enzo Ferrari för den amerikanska marknaden. Med en förmåga att se och övertala bångstyriga mellanchefer, och även den högste inom koncernen kunde ny mark brytas.

Carroll Shellby var pilot, racerförare och ansedd bilkonstruktör. Carroll fick bollen på sitt bord från Mr Iacocca och Matt Damon är som gjord att gestalta detta motorgeni. En tuff cool JR från Dallas hade legat i lä i hans skugga men Carroll var inte bara multibegåvad. Han var en humanist i Stetson och solglasögon.

Filmen är så mycket mer än en racerhistoria mellan Ford och Ferrari på legendariska Le Mans. Här bjuds vi in till det mest amerikanska, bilar, tävling bränsle och pengar. Att få åka med på riktig racing i bilar som är bilar. Där förare och mekaniker slåss mot klockan i maskiner som är handtillverkade av människor med passion och drömmar, det är få förunnat! Men nu kan du få åka med Legendaren Ken Miles (Christian Bale) som är Carrolls Shellbys försteförare i en fenomenalt elegant skildring av James Manghold. Vi behöver få känna lite bensin i dessa eltider.

Skriven 2019-11-17

print

Våra samarbetspartners