BEYOND THE BLACK, KB, Malmö den 9 november 2019

Klicka på bilden, för att se hela bilden

En gång i tiden för inte så länge sedan – 2016 för att vara exakt – tvingades Beyond the Blacks sångerska Jennifer Haben genomleva att hela “hennes” band lämnade det sjunkande(?) skeppet. Men problemen löste sig, och nya musiker värvades omgående.

Tidigt utannonserad headlineturné

Fast detta drama var förmodligen den stora majoriteten lyckligt och totalt ovetande om förra hösten när bandet kittlade nyfikenheten i egenskap av förband till allas våra symphonic metalfavoriter i Within Temptation på deras Europaturné. Däremot var det inte utan att de imponerade en del om nu sanningen ska fram. Suget efter mer fanns där i alla fall, och de som längtade blev bönhörda. Redan i våras utannonserades den turnévända som nådde KB igår.

Så lång är allt gott och väl. Dock hade man önskat att fler än de grovt uppskattat 250 personer som närvarade hade löst biljett. Det hade kvintetten på scen faktiskt varit värd. Samtidigt är det nog så att bandmedlemmarna själva missbedömt attraktionskraften. Det är liksom trots allt bara hemma i Tyskland som deras album når topp-5 på försäljningslistan.

Höjt tempo och grad av tyngd sista halvtimmen

Fast bortsett från detta är förstås Beyond the Black likväl en trevlig bekantskap, och på KB lät de sig inte nedslås av den förhållandevis skrala uppslutningen. Istället fokuserade man på att göra de som var där nöjda och uppspelta i mesta möjliga mån. Med framgång, bör påpekas. Inte minst den sista halvtimmen höjdes både tempo och graden av tyngd när sådant som givna hiten Heart of the Hurricane, riffiga Shine and Shade och senaste singeln och tillika avslutande In the Shadows avverkades.

Men setlistan innehöll förstås en rad andra starka sånger än dessa. Vilket inte förvånar. Mannheimbördiga bandet har redan en gedigen sångkatalog att ösa ur trots att de bara har gett ut tre album så här långt. Bland favoriterna denna kväll märktes saker som dramatiska balladen Unbroken, popmetaldoftande Million Lightyears och When Angels Fall, ett av de mest symfoniska och skiftande numrena på hela kvällen.

Tjusigt och läckert opluggat

Sedan är det svårt att bortse från det korta unpluggedsegmentet då Jennifer Haben och ena gitarristen Christopher Hummels äntrade en tillfällig miniscen i anslutning till mixerbordet, och avverkade tjusiga balladen Through the Mirror och en läckert personlig cover på tyske popstjärnan Michael Patrick Kellys hit Salve Regina opluggat. Här fick man även svart på vitt hur bra Haben kan sjunga när hon fokuserar på att göra det i de nedre registrena. Då blir känslan i rösten plötsligt både uppenbar och nyanserad på allvar.

Lite tunt och nyanslöst i jakt på höga tonerna

Och med risk för att nu förfalla till en klyscha och prata i änglatermer. Vokalissan lät aldrig mer änglalik än i det softa introt till den annars hårdslående Hallelujah. Hon borde göra detta oftare istället för att försöka konkurrera med omöjliga kollegor med stora vokala resurser som Floor Jansen från Nightwish, Within Temptations Sharon den Adel och naturligtvis Tarja.

För låt oss vara ärliga här; Haben har inte samma (röst)kapacitet som dessa damer. Det funkar förvisso oftast ändå, men på KB blev det tidvis både lite tunt och smått nyanslöst när hon jagade de där höga tonerna. Min poäng här är att det hade varit bättre för henne att sansa ambitionerna i detta avseende, och betona de egna styrkorna istället. Om det sedan råkar vara en soft balsamerande poppipa, so be it. För det är faktiskt inte alldeles nödvändigt att briljera med den stora rösten ens i den här genren även om det underlättar. Det finns det relativt gott om exempel på.

Har en chans att växa och klättra på karriärstegen

Det finns också som bekant också en väldig massa kvinnligt frontade band som kör detta melodiska metalstuk ända in i kaklet, så konkurrensen är stenhård. Men jag tror trots allt på att Beyond the Black har en chans att både växa och klättra vidare på karriärstegen. För visst finns här både talang och professionell attityd i det här gänget. Det går liksom inte att förneka. Lika lite som man kan låta bli att låtsas om Habens karisma och vinnande sympatiska drag.

Skriven 2019-11-10

print

Våra samarbetspartners