VOLBEAT, Malmö Arena, Malmö den 7 oktober 2010

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Förband: KANDIDATE och ENTOMBED

KANDIDATE från Danmark kandiderade förmodligen till årets sämsta förband. Hade jag varit 14 år och hört det här bandet på en fritidsgård hade jag kanske tyckt det var bra men så var tyvärr inte fallet. Det var totalt onyanserat och sångaren med sitt Pantera/Antraxkomplex skrek sig fördärvad till ingen nytta. Låtarna hade några schyssta riff här och där men för övrigt var det verkligen slöseri att sitta där och lyssna. Fast är man förband till förbandet behöver man kanske inte vara bättre……….

Lyckligtvis höjdes den musikaliska kvaliteten rejält när ENTOMBED från Stockholm klev upp på scenen och körde igång sin doommetal. Det är en mestadels långsam musik de framför även om vissa låtar går rejält snabbt. Fast efter tjugo års spelande är det säkert behagligare att spela långsamt än att trasha på vilket dom tidiga plattorna hade massor av. Sångaren Lars-Göran Petrov (hur metal är det förnamnet??) har kommit och gått flera gånger under åren och hans lätt hopkrupna kroppshållning får mig att tänka på någon stenåldersman när han utför sin primitiva dans. Han hade inte fått några poäng i Lets Dance om man säger så. Men den passar till musiken som får mig att tänka på Black Sabbath och Cathedral.

Vad fick vi då höra? I FOR AN EYE och kanske deras största hit TO RIDE, SHOOT STRAIGHT AND SPEAK THE TRUTH från skivan med samma namn. De mullrade på i typ 40 minuter och även om jag kände igen ett antal låtar till kommer jag aldrig ihåg vad de heter. Men oavsett det så jobbade dom hårt för att få publiken med sig och lyckades i alla fall få dom som stod längst fram att hoppa lite. Arenan kändes för stor för detta band för att publiken längre bak skulle haka på. Klubbspelningar är nog mer lämpat där man kan stå en meter från bandet och headbanga. Tror inte att Entombed och Volbeat har riktigt samma publik men några nya fans får dom säkert. Det här var inte doomt alls om man nu ska vara vitsig….Och om ni inte visste det har Orvar Säfström som har filmkrönikan på TV varit sångare i bandet i början av 90-talet. Kul.

Då var vi framme vid VOLBEAT vars popularitet vuxit rejält under det sista året och nu börjar blir riktigt stora. Från att spela på små klubbar för något år sen fyller de nu Malmö Arena. Låt gå för att scenen stod rätt långt fram och det fanns luckor i publiken men ändå………hisnande utveckling.

Motorheads BORN TO RAISE HELL fick bli deras introlåt för att hetsa upp publiken innan dom själva äntrar scenen och tar över fullständigt. Sångaren Michael Poulsen har en grymt bra och stark röst som räcker hela konserten utan att svikta. De öppnar med THE MIRROR AND THE RIPPED från nya plattan BEYOND HELL/ABOVE HEAVEN och det verkar som alla i publiken redan har köpt plattan, eller åtminstone hört den ett antal gånger med tanke på att allsången börjar med en gång. Inte illa. När jag hörde Volbeat live i våras för första gången blev jag inte riktigt klok på vad de var ute efter. Var de världens hårdaste rockabillyband eller var det en Metallicakopia som inte visste riktigt vilket ben de skulle stå på. Men sedan dess har jag lyssnat ett antal gånger på de här danskarna. Och de växer rejält när man kommer in i deras skivkatalog. De är bra på att göra melodiska rocklåtar och från nya plattan kommer det säkert ett antal singelsläpp som kommer att spelas på radio.

Självklart radar de upp alla tidigare hits såsom MAYBELLINE i HÖFTEHOLDER, HEAVEN NOR HELL, GUITAR GANGSTERS och inte minst SAD MAN´S TOUNGE som visar hur Johnny Cash hade låtit om han spelat hårdrock. Volbeat tackar publiken i princip mellan varje låt för att de blivit så omtyckta och verkar stortrivas på scen. STLL COUNTING med sin väldigt roliga text är en reaggieinfluerad låt innan den övergår i ett tung riff. Klart populär även den.

Jag sätter min hatt på att Volbeat spelar på Ullevi inom några år och blivit ett fullfjädrat arenaband. De har kapacitet att skriva melodisk hårdrock med trallvänliga refränger. De riktigt tunga låtarna med growl eller nästintill tror jag både publiken och de själva klarar sig utan. Det finns gott om andra band som fixar det. Bättre att satsa på det de gör bäst och vinna ytterligare mark. Med tanke på att det var trettonårs gräns så har de redan nu en stor bredd på sin publik. Vi får se om Sweden Rock Festival vågar ha dem som headliner till nästa år?

Har hört och läst att det är svårt att få bra ljud i Malmö Arena men jag som satt ganska långt bak tyckte det lät bra och både sång och musik lät klart o tydligt. Poulsen sjunger i det högre registret och då blir det alltid tydligare sång och det vassa gitarrsoundet kan inte bli bättre. Fast publiken kunde ändå som sagt alla deras texter. Förutom att jag redan tjatat om Metallica så hör jag influenser av både Sex Pistols, Ramones och Green Day. Och allting med lite rockabilly och en släng av country. Och Elvis ande svävar någonstans med. Schysst blandning.

Var det något som var dåligt då? Nä, en videoskärm hade kanske inte skadat så att de som satt/stod långt bak kunde se gubbarna på lite närmare håll i så fall. Det skaffar de säkert när de växer ytterligare. Och så undrar jag varför alla hårdrockband bara nästan säljer T-tröjor? Varför inte disktrasor, skohorn eller tandborstar med eget tryck på. Kom igen, det hade varit mycket roligare och mer användbart dessutom. En genomsnittlig hårdrockare måste fan ha köpt på sig T-tröjor till minst tre generationer framåt. Och ska jag spä på och ha ytterligare fördomar så har de ända bara samma tröja på sig hela tiden.

skriven 2010-10-08

print

Våra samarbetspartners