MILLIE TURNER – ny musik och vårturné med Tove Lo på programmet för brittiska stjärnskottet

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Hon är ung, rosad och aktuell med ny musik. Men inte nog med det, i mars är stjärnskottet Millie Turner aktuell som support akt åt vår internationella popstjärna Tove Lo i också.

”Så tacksam” för sin ”fantastiska turné”

– Yeah, jag är väldigt exalterad för det, kommenterar hon när jag ringer upp henne. Hon är fantastisk. Jag ser fram emot att träffa och turnera med henne. Det är en sådan stor grej för mig.

Sångerskan säger sig vara ”så tacksam”, och tackar sin ”toppenagent” för att ha ordnat denna ”fantastiska” turné. Fast anledningen till vårt samtal har förstås i första hand att göra med det faktum att hon är aktuell med nya singeln Ride This Train och en tillhörande ännu så länge obetitlad ep i november.

– Det kommer att ge en komprimerad bld av hur mitt senaste år har varit. Det känns spännande. Jag har inte släppt någon ep på länge. Det var evigheter sedan.

Fortsatt hype sedan 2016

Evigheter i det här sammanhanget innebär det samma som tre år. För att nu vara exakt. Millie är trots allt bara nitton. För hennes generation är 2016 väldigt länge sedan. Det var nämligen då hon släppte sin hypade debutsingel Underwater, och – så småningom – en första ep. Denna hype har för övrigt fortsatt alltsedan dess. Ride This Train är redan en hit, och då inte minst på nätet.

– Yeah, jag har fått så mycket respons på sociala medier och olika plattformar. Det är något jag arbetat hårt för, så det är trevligt att få uppskattning.

Bra blandning av energi och intiminitet

– Hur skulle du vilja beskriva sångerna på den nya ep:n då?

– Jag tycker, typ att det finns en ganska bra blandning av energi och intiminitet i dem. De träffar alla en nerv och det finns en viss värme och nostalgi hos dem. Soundet är åt electro alternativehållet. Fast jag vet inte riktigt hur jag ska beskriva det. Jag hatar att sätta musik i en speciell genre.

Pappa inne på Seal och William Orbit

Vad Millie däremot tycker om är att skapa. Hon säger sig skriva sånger oavbrutet. Det råder emellertid viss tvekan om hur de ska låta och när det färdiga resultatet i så fall släpps ut till världen. Helt klart är dock att ett album kommer förr eller senare, och då kanske influenserna från såväl tidig populärmusik som ovannämnda electrostuk kommer att lysa igenom. På en och samma gång.

– Min pappa var alltid inne på nittiotalets elektroniska namn, som Seal och William Orbit. Men jag gillar gospel och soul också. Jag uppskattar sådant som är själfullt och har djup mening, typ Aretha Franklin. Vår familj har en bakgrund inom soul, så det har påverkat mig. Och Joni Mitchell är en musikalisk gudinna för mig. Så jag tilltalas av att en del av historien influerat mig. Musiken hjälper en att uppskatta den.

”Tramsade runt” och sjöng med systern

– Men var kom ditt vad jag förstår plötsliga sug för att göra musik ifrån? Fanns det ett ögonblick då du bestämde dig för att ”Nu är det dags att göra ett allvarligt försök?”

– Jag har ju inte gjort det här ”hela mitt liv”. Mina föräldrar var involverade i kyrkan och gospelmusiken där, så ur den aspekten växte jag upp med den. Fast det var inget konventionellt med musikskola och sådant. Det var mer så att jag om min syster höll på och tramsade runt. Vi sjöng en del från det vi var fem, men det var väldigt privat. Det var aldrig något offentligt. Så på det hela taget är det här väldigt nytt för mig. Det var en vän till familjen som fick in mig på det. Han lärde mig spela gitarr.

Den egna åsikten den mest kritiska

Dessvärre för Millie flyttade nämnda vän hem till Australien alldeles nyligen. Det var trots allt där han hade sin familj. Väldigt synd, tycker hon fullt förståeligt. Men det har tvingat henne att söka nya samarbetspartners. Samtidigt har denna förändring inte fått henne att ändra attityd vad gäller andras tyckande om den musik hon skapar.

– Nej, jag bryr mig faktiskt inte. För mig är min egen åsikt den mest kritiska. Sedan uppskattar jag när folk gillar vad jag gör, men jag bryr mig mer om vad fok jag känner tycker.

Folk med makt som slår vilt omkring sig

– Din första singel Underwater lär vara inspirerad av det senaste presidentvalet i USA som Donald Trump vann. Funderade du aldrig på att en del – låt säga – tämligen konservativa människor skulle bli irriterade över detta faktum?

– Jag vet inte. Jag bara noterade att det höll på att eskalera vad gäller det här med att folk med makt som slår vilt omkring sig. Vi hade en diskussion som ledde till att vi ville skriva något mer hoppfullt om det här.

Valde att inte hoppa av skolan

– På tal om det. Du har ju hållit på med det här ett litet tag nu. Hyser du hopp vad gäller ditt relativt hastiga inhopp i musikbranschen?

– Det är fantastiskt. Jag älskar att göra det jag älskar. Mitt arbete är att kommunicera med människor. Jag vill aldrig göra något annat.

– Ändå hoppade du inte bara av skolan när möjligheten dök upp. Istället valde du att avsluta gymnasiet?

– Ja, jag tycker det är en väldigt viktig grej att ha en utbildning. Alla har det, och jag är intresserad av så många olika saker. Det är viktigt att känna till vad som händer i världen. Så det hade varit korkat att hoppa av. Utbildning är bra.

Joni Mitchell och Stevie Wonder på önskelistan

– Avslutningsvis; vem hade du velat samarbeta med om du fått välja?

– Joni Mitchell, Nina Simone. Vem mer? Stevie Wonder.

– Fast Nina Simone är ju död och de andra två du nämnde börjar bli gamla. Wonder fyller sjuttio nästa år och Mitchell är sjuttiofem, vilket är väldigt trist.

– Ja, men det påminner oss om vår egen dödlighet.

Skriven 2019-10-01

Millie Turner gör tillsammans med Tove Lo turnénedslag i Skandinaven följande datum 2020.
23 mars, Stora Vega, Köpenhamn
24 mars, Rockefeller, Oslo
26 mars, Annexet, Stockholm

print

Våra samarbetspartners