BOKMÄSSAN – sydkoreanskt fokus vid invigningen

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Invigningen av Sydkoreas monter är det officiella startskottet för årets Bokmässa, där Sydkorea är temaland och hedersgäst. Den koreanska folkmusikinspirerade ensemblen The Tune serverar musikalisk underhållning och uppvisar både dans och ovanliga traditionella instrument. Genren är det som brukar benämnas “världsmusik”. Deras musik finns också att uppleva på nätet. Annars kopplar de flesta idag ihop Sydkorea med K-pop fenomenet som nu erövrar världen.

Öppning med Sydkoreas kulturminister

Invigningen innehåller också många långa tal av diverse digniteter, som Sveriges kultur- och demokratiminister och minister med ansvar för idrottsfrågorna, Amanda Lind, Sydkoreas vice kulturminister Kim Yong-sam, författaren Ki Young Hyun, Chulho Yoon, ordförande i Korean Publishers Association, Sydkoreas ambassadör Lee Jeong-kyu och Frida Edman, mässansvarig på Bokmässan, och Bokmässans programchef Oskar Ekström. De koreanska talarna textas på engelska på en skärm bakom invigningsceremonin, och de svenska (som talar engelska på invigningen) textas på koreanska.

Uppbyggd koreansk trädgård och food truck

Årets temaland exporterar just nu massor av popmusik, mat, filmer och litteratur till hela världen – och även trädgårdstrender. En koreansk trädgård har byggts upp innanför entrén till Bokmässan, en koreansk food truck har parkerats bredvid den, och en restaurang för fin korean barbeque har öppnats på andra våningen. Allt för fyra dagar.

Innovation och teknisk utveckling i framkant

Flera författare har uppmärksammats för sina nyskapande berättelser från dagens Korea, där samhällslivet präglas av innovation och teknologisk utveckling i absolut framkant, men också av starka traditioner.

Alltså precis som koreansk musik.

Skriven 2019-09-27

print

Våra samarbetspartners