ULLA VIOTTIs BIBLIOTHECA på Kivik Art Centre

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Ulla Viottis Bibliotheca kan beskrivas som juvelen i kronan på Kivik Art Centre. Det är ett unikt verk att uppleva – och inte bara på Kivik Art Centre. Den här typen av konstverk som samverkar med naturen och som dessutom verkligen känns angelägna, både tidlösa och helt i tiden, är sällsynta.

Att besöka Kivik Art Centre är spännande och synnerligen härligt under en varm och solig Skånedag. Man ser utöver havet och segelbåtar som vågat sig ut, man ser utöver fruktodlingar, fält, skogar och bebyggelser. Och det verkar hela tiden vara uppförsbacke för cyklisterna som tappert kämpar på i hettan.

På spaning efter konstverk i naturen

I år möts besökarna av en ny entré till Kivik Art Centre – en slående färgklick i de gröna omgivningarna. Konstverket är en temporär skulpturport av konstnären Åsa Jungnelius och verket heter kort och gott Port för Kivik Art Centre.

Väl inne i Kivik Art Centre är det bara att börja spana efter alla konstverk – kartan som man fått vid porten hjälper till vid orienteringen. Många av konstverken syns lång väg, där de sträcker sig mot himmelen.

Skulptur, arkitektur och natur samverkar i en enda storslagen upplevelse.

Romaner som tegelstenar

Det senaste konstverket invigdes den 23 juni, med stor pompa och ståt, och det har redan hunnit bli många besökares favoritverk.

Medan andra, redan befintliga konstverk strävar uppåt och nästan försöker konkurrera med den vackra naturen (som är omöjlig att konkurrera med) så ligger Ulla Viottis Bibliotheca inbäddad i grönskan med en självklarhet, som om konstverket alltid legat där, och samverkar med naturen.

Ulla Viotti är känd för sina skulpturer i tegel och har länge haft ett fruktbart samarbete med ett tegelbruk i Danmark och konstverket Bibliotheca hade aldrig sett dagens ljus om det inte varit för danska Petersens Tegl. De har donerat tegelstenar till verket och framför allt frakten av tegelstenarna, vilket är värt lite över en miljon kronor. Annars ligger crowdfunding som grund för verken på Kivik Art Centre, så även när det gäller Bibliotheca, och man kan, om man vill, köpa en bok i biblioteket och på så sätt bidra till konstverket.

Bibliotek som symbol för kämpaglöd

Bibliotek i sig har blivit till en symbol för motstånd, demokrati och kämpaglöd.

Både i stort och i smått.

London må ha blivit bombat sönder och samman under Blitzen, men biblioteken höll öppet!

När en liten biblioteksfilial på Österlen hotas av nedläggning, då ilsknar byborna till direkt och försöker att försvara sitt bibliotek.

Få byggnader väcker lika mycket känslor som bibliotek.

Vad annat finns som man kan låna gratis, med samma självklarhet som man kan låna böcker?

Konsten att skapa egna mytologier

Under invigningen fick besökarna njuta av helt nykomponerad cellomusik, inspirerad av verket Bibliotheca, och sedan serverades hela tre invigningstal. Ett från Kivik Art Centers Sune Nordgren, ett från Petersens Tegl och ett från den nya akademiledamoten Anne Swärd. Anne Swärd berättade personligt och underhållande om hur hon och familjen tidigare bott nära ett annat verk av Ulla Viotti, som barnen trodde var Tandmössens Borg — alltså skulle alla tappade mjölktänder grävas ner där (av Anne själv, efter mörkrets inbrott!) för att en slant senare skulle dyka upp under kudden! På så sätt kan konstverk skapa sina egna fantasier och nya mytologier hos betraktarna.

Berömda skånska författare

Anne Swärd finns representerad med en bok i tegelstensbiblioteket, tillsammans med många andra berömda skånska författare. Som Björn Ranelid, Victoria Benedictsson, Frans G. Bengtsson, Ulf Lundell, Margit Sandemo, Fritiof Nilsson Piraten, Jacques Werup, Mikael Wiehe, Hasse Alfredsson, Hjalmar Gullberg, Elsa Grave, Majken Johansson, Jonas Ellerström, Vilhelm Ekelund och Karin Brunk Holmqvist.

I verkligheten är böckerna lite olika tjocka, men här är alla böckerna exakt likadana.

Firade 85-års dagen på tegelbruket

Ulla Viotti är Sveriges mest kända tegelskulptör och hon har banat väg och suddat ut gränser mellan arkitektur och skulptur på ett sätt som idag känns självklart.

Sin 85-års dag firade hon på tegelbruket i Danmark.

Bibliotheca är en cirkelformad konstruktion som är 6 meter i diameter och 2,4 meter hög. Verket är byggt i hårdbränt tegel, vilket innebär att teglet har fått en mörk, svart färg. Det finns en smal öppning genom vilken man kommer in i biblioteket och väl inne kan man gå runt och beundra alla böckerna, verkliga tegelstensromaner i ordets rätta bemärkelse!

Det finns ungefär 2000 böcker i biblioteket, en del har ingen text på ryggarna, andra bär namnen på kända skånska författare.

Hemligheter och fynd

Det känns som att man snubblat över ett arkeologiskt fynd, här finns de tankar och berättelser som folk förr i tiden levde med … förutom att verket även omfattar “nu för tiden” och samtida skånska författare.

Känslan av hemligt bibliotek och den undanskymda platsen i grönskan gör upplevelsen desto mera speciell.

  • Bibliotheca 1 - Foto: Belinda Graham
    Bibliotheca 1 - Foto: Belinda Graham

Skriven 2019-06-23

print

Våra samarbetspartners