JASON MRAZ donerar alla royalties för nya albumet till välgörenhet – “Jag kan inte säga till andra att göra något om jag själv inte gör det”

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Han är aktivist, filantrop, kaffe- och avocadoodlare samt icke att förglömma bakåtlutad singer/songwriter och mångmiljonsäljande popsångare. Namnet är Jason Mraz, och i över tjugo år har han spridit sina positiva budskap om kärlek, samförstånd och glädjen i att värdera det vackra omkring oss alla. Fullt i linje med detta bär sprillans nya albumet titeln Look for the Good, och visst lever sångaren upp till sin egen uppmaning. Om inte annat ser han det goda i sig själv och skänker oavkortat alla royalties för verket ifråga till välgörenhetsorganisationer med sociala orättvisor i fokus.

– Yes, så är det, bekräftar amerikanen. Jag kände att jag var tvungen att göra något med tanke på den nuvarande styrande administrationen i det här landet. Det hade inte gått att bara sitta här och säga till folk att göra något och sedan inte göra något själv.

Musiken i sig är rikedomen

Jason frågar retoriskt varför han skulle säga till människor att de behöver hans nya skiva och samtidigt tjäna pengar på den som läget är just nu. Han säger det inte rätt ut, men det är givet att han här refererar till händelserna i anslutning till Black Lives Matter-rörelsens allt synligare kamp på sistone.

– Jag är villig att donera mina royalties eftersom det är musiken i sig som är rikedom för mig. Samtidigt ger jag folk som lever under dåliga förhållanden ett löfte om något bättre. Jag har hållit på med det här under många år, och har själv sett hur sådana här insatser kan förändra livet i vissa områden. Och sedan nu på grund av Covid 19 var det givet att allt skulle bli värre, så jag behövde satsa ännu hårdare än tidigare.

Miljardärernas pengar borde omdistribueras

– Men att ge bort alla royalties för ett album? Jag har förstås hört många som gett bort hela intäkten för en sång, men det här känns som något helt nytt?

– Yeah, det är på en hel ny nivå. Men jag är en sådan som tycker att miljardärernas rikedomar borde omdistribueras. Jag är förstås ingen miljardär själv, men jag lever ett fantastiskt liv även om jag ger bort de här pengarna. Och om jag nu inte skulle kunna köpa ny bil eller båt, så spelar det ingen roll. För egen del tycker jag att kapitalismen i dess råa form som den fungerar nu är en sjukdom. Därför är det bästa man kan göra i min situation är att ge bort pengarna på det här sättet.

Föråldrat valsystem omöjligt att förändra

Det behöver väl knappast påpekar att Jason hoppas på en ”ny kille” i Vita Huset i höst. Förvirringen inför hur USA agerar för tillfället är avsevärd, menar han. Samtidigt ser han USA:s föråldrade valsystem med ett valbart elektorskollegium istället för det enklare systemet en man en röst som ett problem.

– Vår ”popular vote” visade att Trump inte blivit vald om man räknat varje röst, och tyvärr kommer det att krävas ett mirakel för att förändra systemet. Det har inte gjorts några förändringar i konstitutionen sedan nittiotalet, och det är nästan omöjligt att få stöd för en förändring från alla stater. Det är läskigt att tänka på det här, men man får inte ge upp.

Tid att läka och växa

Det är i detta bistra politiska klimat och ett Covid 19-kaos utan synbart slut som Jason släppt sitt troligen mest positiva album hittills. Osannolikt? Kanske det, men Jason har alltid varit en glad gamäng redo att föra fram en ljus syn på tillvaron.

– Toppen, jag älskar att du tycker som du gör. Så yeah, jag håller med dig vad gäller albumet. Sedan kommer det här året att bli det mest negativa sedan valåret 2016, men ingen kunde förutspå det här med Coronan. Det är riktigt illa, men jag hoppas folk tar sig tid att läka och växa så länge det varar. Samtidigt lär vi oss förhoppningsvis något av det, så att vi kan komma ett steg närmare jämlikhet.

Pitchade idén med reggaealbum

– Så med tanke på det här med pandemin undrar jag hur mycket av skivan som gjordes när allt hade brakat loss?

– Jag gjorde ett spår med *Michael Goldwasser innan dess. Vi blev vänner då, och i samband med det pitchade han idén att jag skulle göra ett helt reggaealbum. Men i så fall behövde jag någon med samma professionella expertis som han, och eftersom det funkade ”great” med första låten så…. Sedan började vi spela in i februari, och just då hade jag inget skivbolag. Jag ville bara ha roligt. Efteråt när vi var färdiga tänkte jag för mig själv ”Det här är verkligen coolt”. Jag kan inte påstå att jag var överraskad över att jag kände så, men jag var definitivt överförtjust i slutresultatet.

Goda tecken på bra livslängd

– Håller de som lyssnar med om det då?

Yeah, responsen har varit toppen hittills. Även jämfört med andra släpp utan någon pandemi händer det mer än någonsin. Samtidigt blir det svårare och svårare att få någon exakt känsla av hur feedbacken som helhet ska tolkas. Men vad jag älskar med det här är att folk får så olika vibbar av skivan, och för mig är det goda tecken på att den får en bra livslängd.

”Trodde jag skulle bli en svältande artist”

– Vid det här laget har du varit artist i drygt tjugo år. Hur ser du på din karriär så här långt? Är du nöjd?

– Oh yeah. Jag är mer än nöjd. En stor anledning till att jag kan ”ge bort” det här albumet är att det gått så bra. Jag trodde ju jag skulle bli en svältande artist, och att resandet och spelande skulle bli min belöning. Men sedan gjorde mina sånger succé ändå, och det knockade mig totalt. Samtidigt har jag alltjämt möjlighet att turnera. Jag har både mitt jordbruk och mitt välgörenhetsarbete. Och allt har kommit från min önskan att sjunga.

Allt började på ett café

– Det låter härligt?

– Ja, jag är exalterad att jag fortfarande kan göra allt det här. Jag är vid god hälsa och pratar med dig sittandes i ett kaffeträd. Och allt började en gång i tiden när jag spelade på ett café. Men lustigt nog tyckte jag inte ens om kaffe på den tiden. Så det är en kittlande känsla. Jag är väldigt lycklig över var jag befinner mig idag.

Skriven 2020-07-07

*Michael Goldwasser är en rosad och meriterad reggaeproducent, känd för sitt arbete med såväl reggaestjärnor som Third World, Toots & The Mayhals och Steel Pulse som egna reggaeversioner av kända album, typ Beatles Sgt Pepper, Michael Jacksons Thriller och Pink Floyds Dark Side of the Moon.

print

Våra samarbetspartners