SVARTA BERGEN – filmiskt och filmat snapphanerike med konsttycke

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Som en nykläckt meteorit som just slagit ner från rymden ligger Pål Svenssons Sprungen ur … mitt i bokskogarna vid Wanås slott. Sci-fi-känslan är total. Materialet till detta konstverk är från Svarta Bergen, Hägghult, Lönsboda. Ja, världens största öppna dagbrott för svart diabas finns i norra Skåne! Hur fantastiskt är inte det? Hela stället har en sci-fi och fantasy känsla, som om man har landat i en helt annan värld.

Dystopisk sci-fi-serie

En känsla som producenterna bakom den populära dansksvenska Netflix-serien The Rain tog fasta på, när de valde Svarta Bergen som inspelningsplats. Allt var mycket hemligt … Fast arbetslivsmuseet i Svarta Bergen höll öppet som vanligt med guidade vandringar och turer på forsen, och nog anade en hel del besökare att någonting var på gång … Serien har Alba August och Lucas Lynggaard Tønnesen i huvudrollerna, och är just nu inne på sin andra säsong. The Rain är en dystopisk sci-fi-serie, och utspelar sig i ett postapokalyptiskt landskap. Eftersom Svarta Bergen inte ser ut att vara av denna världen, behövdes inget göras om. Det till och med regnade är filmteamet kom. Precis som det skulle.

Shintotempel, Stonehenge och sluttande pyramid

Det regnar även när vi besöker Svarta Bergen. Rejält. Men det bidrar bara till spänningen och stämningen.

Det finns också gott om konstverk av diabas på plats, många skapade av japanska konstnärer. En del påminner om djur, andra om Shintotempel, andra om Stonehenge. Här finns också en labyrint i diabas. Och ett konstverk som är en enorm sluttande pyramid, byggd av diabasstenar. Och en stor resväska fylld med bruten diabas.

Svarta Bergen ger igen och igen

Diabas är en mörk magmatisk bergart. Polerad diabas är svart, blank och glänsande. Rå diabas är sträv, matt och gråaktig – men blir svartare när det regnar. Kontrasterna och möjligheterna verkar vara oändliga. Många kända och erkända konstnärer och konsthantverkare använder sig av diabas. Gigantiska skulpturer, eller eleganta ljusstakar, eller ett par örhängen … Allt finns i diabas.

Som konstnärligt material – och som kreativ inspiration – verkar Svarta Bergen bara ge och ge, både till filmare och konstnärer och designers.

Ett sten-kul utflyktsmål?! Snarare sten-spännande. Och snyggt.

Och vackert.

Bergsidorna med vattenfall, och de råa obehandlade stenarena, och högar med slaggprodukter från stenbrytningen, är som upplevelser och konstverk i sig.

Perfekta för dold krigsföring

För den som är intresserad av historia och film – trakterna omkring Svarta Bergen kallas för Snapphaneriket, och det var här som de beryktade Snapphanarna höll till, och bedrev ett slags gerillakrig, under de långa krigen mellan Danmark och Sverige. Skåne blev till slut svenskt, år 1658. Till Snapphanarnas förtret.

När man ser skogarna är det lätt att se hur perfekta de är för dold krigsföring – den som kan markerna har alla fördelar på sin sida, det är så lätt att utnyttja terrängen och bli osynlig. Givetvis var det här som serien Snapphanar filmades!

  • Svarta Bergen är idag både museum och stenbrott - Foto: Belinda Graham

Skriven 2019-08-22

print

Våra samarbetspartners