METALITE, Rock Stage den 16 augusti (Malmöfestivalen 2019)

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Melodisk metal är en benämning som inte utan anledning får en att associsera till kvinnligt frontade band. Sedan spelar det ingen roll om man sätter folk, goth, electro, power, symphonic eller rent av pop framför metalbegreppet. För det är som bekant inte sällan eller kanske snarare oftast damer som är placerade vid mikrofonen när det melodiska betonas eller står i centrum. Damerna fungerar nästan som en garant för att det ska vankas snygga och/eller catchy melodier på menyn. Även om de nu för all del till större delen är männen som skriver dem.

Popig powermetal med electrostänk

Metalites alster skulle bäst kunna betecknas som en slags popig powermetal med små diskreta electrostänk här och där. I alla fall var det så det hela tedde sig på Rock Stage denna sista festivaldag, och innan någon nu tror något annat, så är detta något som överlag bör ses som något positivt.

Visst, ibland hade man kanske önskat att gitarrerna fått lite mer utrymme att riffa, men å andra sidan är det så många som vandrar åt på den stigen redan, så man kanske ska vara försiktig med vad man önskar sig.

Hitparad värd sin vikt i metal

För någonstans är det trots allt så att ett band måste bejaka vad de är bra på, och dessa Stockholmares specialitet är definitivt klatchiga melodier. Det om något utgjorde nämligen detta sisådär timslånga gig ett handfast bevis på. Från inledande Heroes in Time via Amaranthedoftande The Power of Metal och fina dramatiska balladen In the Middle of the Night och vidare till The Light of Orion och den skamlöst tralliga YouTubedängan Afterlife, ett klipp som faktiskt passerat två miljoner visningar där – var det här en hitparad värd sin vikt i – öööh – metal.

Mer tanke bakom än vad kritiska tror

Sedan är det värt att notera att bandet för det mesta ändrade tempo och därmed adderade nyans i de enskilda låtarna. Klokt, för att inte säga nödvändigt för variationens skull. Som om detta ska behöva sägas, men det tror jag faktiskt det gör. För Metalite sound må låta enkelt, men det ligger säkerligen mer tanke bakom det än vad folk med de kritiska glasögonen på nästippen vill hävda.

Nya vokalissan ett fynd

Vad mer? Jo, för de som inte vet; originalsångerskan Emma Bensing är historia. Istället har en ny vokalissa intagit rampljuset. Namnet är Erica Ohlsson, och hon är ett fynd. Sympatiskt karismatisk med en röst som gjorde repertoaren rättvisa gav hon hopp inför framtiden. Ska bli intressant att se vad hon och resten av bandet uträttar på uppföljaren till tre år gamla debuten Heroes in Time som släpps i höst.

Skriven 2019-08-16

print

Våra samarbetspartners