LITTLE STEVEN AND THE DICIPLES OF SOUL, Amager Bio, Köpenhamn den 5 augusti 2019

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Little Steven är som bekant både gitarrist och framträdande medlem i Bruce Springsteens E Street Band, och därtill invald i Rock and Roll Hall of Fame. Han är därmed också internationellt erkänd som en av de mer framträdande namnen i rockvärlden.

Världens bästa studio- och livemusiker

Detta tål att påminna om. Inte minst för att han igår bjöd på ännu en het konsert med sina The Disciples of Soul på Amager Bio. Når Steven Van Zandt och hans band är på besök, betyder det i regel utsålt och packat till bristningsgränsen, så det går inte att vänta om man vill få chansen att uppleva detta fantastiska band live. För det här handlar rätt och slätt om några av världens bästa studio- och livemusiker, som har spelat med i stort sett alla som är något inom populärmusiken. Värt att notera är också att Little Steven så sent som i maj släppte sitt nya album Summer of Sorcery. Ett album som för övrigt också följde upp förra årets release Soulfire.

Svävade femton centimeter ovan jord

Med Summer of Sorcery ville Van Zandt enligt egen utsago återskapa något av det som präglade sextiotalet, och han berättade själv vad han åsyftade från scenen där på Amager Bio i måndags.

– Det fanns en önskan om att se tillbaka på en tid då livet verkligen var spännande, sade han. Det var där och då allt kunde låta sig göras, och det skedde något nytt som lyfte oss alla. Så vi svävade femton centimeter ovan jord konstant.

Albumet ifråga kulminerar också mycket riktigt med det åtta minuter långa titelnumret Summer of Sorcery, som bjuder på sommarens eufori och romantik med gränslösa möjligheter.

Andlöst gediget gig med fjorton ”lärljungar”

På tal om just den gränslösa biten bjöd Little Steven och hans band sett ur ett helhetsperspektiv på ett andlöst gediget gig denna måndagskväll. Showen tedde sig överlag pulserande kraftfull, och det gällde både musikaliskt och visuellt.
Det var nämligen en produktion för arenaformatet man fick sig till livs trots att spelstället långt ifrån är arenamässigt. När konserten drog igång möttes man av ett gäng ”lärljungar” bestående av hela fjorton stycken personer, inklusive en kvintett blåsare, tre körsångare, slagverkare och två klaviaturspleare. Lägg därtill en trummis, basist, gitarrist och Van Zandt själv, så förstår säkert alla att scenen utnyttjades fullt ut. Likaså var det givet att ljudbilden var av det större färgrika formatet. På flera nivåer.

Tangerat Springsteen på sitt mest poppiga humör

Vad gäller repertoaren blandade och gav Little Steven hyfsat mycket. Att han är väldigt förtjust i senaste verket Summer of Sorcery rådde det emellertid ingen tvekan om. Hela åtta spår därifrån avverkades, däribland latinojazziga Party Mambo, Gravity och gammelsouliga Soul Power Twist.
Ett mindre antal ess från den tidiga karriären bjöds man också på, och dessa inkluderade föga förvånande självklarheter som Bitter Fruit, anti apartheiddängan Sun City och avslutande Out of the Darkness, låten som alltid tangerat en Springsteen på sitt mest poppiga humör.

Högt underhållningsvärde över hela linjen

Allt som allt talar vi i termerna proffsigt skön (konsert)kväll med både Little Stevens original och några rejält starka covers på menyn. Allt kryddat med ett gott mått härliga historier, signerade Little Steven själv. Underhållningsvärdet var högt över hela linjen med andra ord. Således rekommenderas fullt följdriktigt alla ni som ännu inte inhandlat biljetter till någon av de kommande konserterna på turnén att slå till omgående. Allt för att undgå bli besvikna retroaktivt.

Foto: Henrik Hildebrandt

Skriven 2019-08-06

print

Våra samarbetspartners