O.A.R., The Mighty (Black Rock)

Klicka på bilden, för att se hela bilden

O.A.R. eller Of A Revolution är något av ett fenomen. På samma sätt som flumbandet Greatful Dead och country-/folk- och mogne bakåtlutade popsångaren Jimmy Buffett är de närmast okända utanför hemlandet USA. Där å andra sidan säljer de både skivor i miljoner och konsertbiljetter i massor. Om än i mindre skala än Buffett och The Dead. Redan så tidigt som 2006 sålde Marylandarna ut legendariska Madison Square Garden i New York, vilket onekligen ger en antydan om hur stort det här bandet är.

Feelgood till och med i allvaret

The Mighty är kvintettens nionde under deras tjugotreåriga karriär, och utan att nu överdriva måste sägas att de håller stilen. Och klassen. För det här verkligen en stark popplatta. Med mycket känsla, värme och positivism dessutom. Det här är feelgood för hela slanten. Till och med när allvaret knackar på i lyriken blir man upprymt.

Vartenda spår förtjänar bli hit

Så ja, jag gillar verkligen den här skivan. I mina öron framstår det som bland det bästa bandet fått till någon gång. Vi talar popsmederi av hög opretentiös klass rakt igenom. I stort sett vartenda spår hade förtjänat att bli en hit. Som den fina balladen om ovillkorlig kärlek, All Because of You, Miss You All the Time med tillhörande gospel lightvibbar och California, om en far som uppmanar sin son att hitta sig själv, och söka lyckan i Kalifornien.

Omtalande av hjärtattack en bisak

Samt förstås Be Easy, en singer/songwritig popdänga, som innehåller den oförglömliga textraden If a heartattack can’t bring you back, it’s a waste of time. Det är nog första gången omtalande av en hjärtattack tett sig som något lättsamt och en bisak. Visserligen står kärleken på spel, men ändå…

Det hela mynnar så småningom ut i både o-ande och ett kort saxinpass. Totalt melodiöst och alldeles oemotståndligt, måste påpekas.

Reggaeinfluenserna har alltjämt fäste

Samma sak kan för övrigt sägas om den här sångsamlingen som helhet. Sedan spelar det ingen om ifall det handlar om mer renodlade poplåtar som ovan eller alster där de tidiga reggaeinfluenserna alltjämt har fäste. Typ romantiska Turn it Up Slow, Free och inte minst sprittande singeln Knocking at Your Door, inspirerad av diverse kämpande ideella välgörare på den amerikanska hemmaplanen.

Överträffar kanske allt de tidigare gjort

Så det här bandet gör inte bara fantastisk medryckande och tjusig luftig pop, de sprider i likhet med kollegor som Jason Mraz, tidigare nämnde Buffett och countryns superstjärna Kenny Chesney, upplyftande goda budskap omkring sig också, och gudarna ska veta att det behövs i en värld som uppenbarligen håller på att bli totalt galen fullt ut.

Men hur som helst; på The Mighty lever bandet inte bara upp till titeln, de tangerar och kanske som sagt till och med överträffar allt de gjort tidigare, vilket faktiskt säger en hel del. Livsglädje, ohejdad positivism och osviklig melodikänsla är en svårslagen kombination, vilket bandet tydligt visar igen och igen här.

Önskar en Europaturné

Combon befinner sig för närvarande på en massiv USA-turné. Jag hade verkligen önskat de gjort Europa den äran inom en inte alltför avlägsen framtid också. Det hade varit något att skriva hem om. Verkligen.

Skriven 2019-08-05

print

Våra samarbetspartners