BOKASSA – Metallicas nya favoritband

Klicka på bilden, för att se hela bilden

De är unga, heta och rosade, men framförallt är skivaktuella Bokassa på tapeten i egenskap av förband till Metallica under deras nu pågående Europaturné. Otroligt, men sant kan tyckas att ett på det hela taget okänt norskt band fått chansen att visa upp sig på jättearenor med ett av världens absolut största metalband mitt på blanka sommaren, men när deras trummis Lars Ulrich spelade en av deras sånger på sin radioshow var deras lycka gjord.

Lars Ulrich nya favoritband

– Yeah, han började programmet med vår låt och sade att vi var hans nya favoritband, säger sångaren Jørn Kaarstad. Efter det blev vi omnämnda en hel del på Twitter, och sedan när Metallica kom till Oslo ville Lars att vi skulle hänga med dem.

Tjugofem gigs med Metallica i Europa

Frontmannen berättar att supergruppens management därefter hörde av sig och undrade om bandet ville hänga på under hela turnén. Det ville de naturligtvis, och på den vägen är det. Hela tjugofem gigs runt om i Europa har avverkats innan allt är över, däribland ett i hemstaden Trondheim den 13:e juli.

– Det kommer verkligen att bli coolt. Jag ser typ, verkligen fram emot det, alla våra vänner kommer att vara där. De har sett klipp från tidigare på turnén, och säger att det verkar helt vansinnigt. Det är svårt att förklara grejen, man måste se det själv. En sådan här sak blir så mycket coolare om man kan dela den med sina vänner.

Skitmånga har hört av sig efter konserterna

– Men ni har ju redan gjort ett tiotal spelningar. Hur har det gått så här långt?

– Det har faktiskt varit toppen. Det slog oss direkt hur stort det här är. Vi är ju bara ett litet band från Norge, men vi har vunnit över en hel del människor, mottagandet har varit fantastistk. Skitmånga människor har hört av sig efter konserterna medan vi varit ute.

Nytt album av samma kaliber

Fast allt Bokassas tillvaro rör sig som sagt inte om livespelningar för tillfället. Bandet är även aktuella med sitt andra album Crimson Riders. Verket följer upp förstlingsverket, 2017 års Divide & Conquer, som bland annat fick äran att inkluderas på Metal Hammers Årets bästalista. Med tanke på detta är det väl inte särskilt överraskande att även den tidiga responsen på den nya sångsamlingen är av samma kaliber. Jørn berättar att de få som hunnit höra hela skivan hittills älskar den samtidigt som första singelsläppet Mouthbreakers Inc. “verkligen fått toppenrespons”. Dessutom fortsätter Lars Ulrich att supporta bandet.

– Ja, han sade att skivan “fuckin’ rockar”. Han tycker man kan märka en naturlig utveckling. Han sade till mig att “Ni måste visa fansen att ni gått vidare, och inte bara gör samma skiva hela tiden”. Och det är något han kan en del om, Metallica utvecklas ju hela tiden.

Större kontraster på nya albumet

– Du har sagt att sångerna på Crimson Riders både är de snabbaste och hårdaste och de mest popiga ni gjort på en och samma gång?

– En del sånger är väldigt hårda och en del mer catchy eller långsamma. Så det är större kontraster nu, vi har vridit om reglagen ytterligare jämfört med Divide & Conquer.

Vill vara både roliga och allvarliga

Jørn berättar att Bokassas musik kombinerar inslag från såväl stonerrock och metal som punk och hardcore. Plus en massa annat “stuff”, som han säger. En salig blandning förstås, och låt oss för all del inte glömma bort influenserna från Slayer. Blinkningarna till thrashpionjärerna är aldrig långt borta. Liksom associationerna till idel gamla B-filmer vad gäller lyriken.

– Det är en rimlig slutledning. Jag fick en fråga från en fransk radiostation för ett tag sedan. De undrade om vi ville vara roliga eller allvarliga. Jag svarade både och. Vi har olika dimensioner, men jag älskar science fiction och dåliga skräckfilmer. Jag älskar den typen av filmer

Ingen manager och skivbolag

– På tal om förra skivan; är du förvånad över att ni fick så bra recensioner för den?

– Well, yeah. Fast när vi spelade in den tyckte vi alla att den var toppen, men att den nödvändigtvis inte passade in någonstans. Det fanns inte precis några radiohits på den. Samtidigt försökte vi väl inte direkt få någon att uppmärksamma oss. Många norska band har bra kontakter, men vi hade inte ens någon manager förrän i december förra året. Men jag är stolt över att vi gjorde allt själva så länge. Vi släppte bara skivan genom en vän, och det var väldigt tillfredsställande att göra på det viset.

Vill ta de stora besluten själva

Jørn konstaterar nöjt att bandet lyckats på sina egna villkor. De har både ordnat skivkontrakt och manager samtidigt som den kreativa friheten alltjämt är given. En del vill lämna över allt vid sidan om musiken till andra, men sångaren betonar med emfas att det inte finns på kartan i Bokassas värld. De vill fortfarande påverka sitt öde, och ta de stora besluten själva. Fast å andra sidan har kontraktet gett bandet en välbehövlig trygghet och avsevärt mer bekvämlighet i vardagen. Något de i stort sett inte hade alls tidigare.

Behöver inte vara “The Bad Guys” längre

– Om det var svårt att få kontrakt med ett stort skivbolag när vi startade bandet 2013, så är det mycket svårare idag. Men nu känns det rätt naturligt för oss att ha det där ordnat. På det här stadiet i karriären behöver vi inte göra allting själva. Till exempel behöver vi inte fylla i alla blanketter längre. Sedan är det trevligt att någon annan kan ta hand om strulet som följer när ett spelställe inte betalar oss. Vi behöver inte vara “The bad guys” längre. På samma sätt slipper vi acceptera när arrangörern lägger nya omkostnader på oss. Sådant är svårt att hantera när man inte känner till allting.

Gillar att drömma smått

– När trodde du att det här bandet kunde bli något mer än en kul hobby?

– Vår ursprungliga plan var att bli ett stort undergroundband i Norge. Vi gillar att drömma smått, rockmusiken toppar liksom inte listorna längre. Fast vi arbetade verkligen hårt alla tre när vi började, och tiggde gigs där vi kunde.

– Samtidigt var det som sagt ett lyft när Metal Hammer utnämnde Divide & Conquer till en av de bästa debutskivorna 2017?

– Yeah, det var enormt för oss personligen. Vi blev verkligen stolta över det. Jag läste ju Metal Hammer när jag växte upp, så det var fantastiskt.

Roliga låttitlar och ganska allvarliga texter

– Vad är den största missuppfattningen om er?

– Ah, jag vet inte precis om det finns någon missuppfattning, men många är förundrade över att vi bara är tre personer. De tror ofta vi är fem från början. Sedan får en del för sig att vi inte är på allvar eftersom låttitlarna är roliga. Vad de inte inser är att texterna är ganska allvarliga. Det är bara det att vi är rent allmänt är trötta på trista låttitlar.

Viktigt inte glömma bort diktatorn Bokassa

– Slutligen undrar jag bara om ni tagit ert namn från den afrikanske diktatorn Jean Bédel Bokassa?

– Yeah. Vår initiala tanke bakom det var att historien inte bör glömmas bort. Men du vet, den upprepas hela tiden ändå, och inte på ett bra sätt. Vårt namn påminner oss om de övergrepp Bokassa låg bakom eftersom folk tenderar att glömma bort sådant här.

Skriven 2019-06-17

Bokassa är både aktuella med nya albumet Crimson Riders och som support till Metallica på följande Skandinaviendatum:
9 juli: Ullevi, Göteborg
11 juli: Parken, Köpenhamn
13 juli: Granåsen, Trondheim
16 juli: Hämmelinn Kantolan, Tapahtumapustu

print

Våra samarbetspartners