GLASS

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Utflippad psychothriller, USA 2019
Regi: M. Night Shyamalan
I rollerna: James McAvoy, Bruce Willis, Samuel L. Jackson, Sarah Paulson, Anya Taylor-Joy
DVD/Blu-Ray
(Walt Disney Home Entertainment)

BETYG: ETT

Regissören M. Night Shyamalan slog ju igenom med dunder och brak med den väldigt innovativa filmen Sjätte sinnet. Samarbetet med Bruce Willis fortsatte och uppföljaren blev Unbreakable, en udda story om en kille som överlever en tågkrasch utan att få någon skråma och blir kontaktad av filmens andra huvudperson som är den direkta motsatsen. Därefter följde ett otal filmer som väl inte riktigt blev vad alla hoppats på och sedan kom Split. Split handlade om ett psycho som har 24 olika personligheter. Filmen var om inte en stark återkomst så ändå ett steg i rätt riktning för Shyamalan.

Glass väver nu ihop Unbreakable och Split i något som nu kallas Eastrail 177-trilogin. Så vi får ånyo träffat turgubben David och otursgubben Elijah samt nu har de fått sällskap av psychot med de många personligheterna.

Alla tre befinner sig nu på ett nerlagt mentalsjukhus och där har en psykolog tagit på sig uppgiften att reda ut varför de alla är där.

Det är en salig röra en blandning av superhjältefilm och psykologisk thriller. Känns som man tappar fokus mest hela tiden.

Extramaterialet är dock väldigt rikligt och bland annat kan man bättre förstå meningen med filmen och alla dess tvära kast. Frågan är om man inte först borde kolla extramaterialet och sedan filmen.

Skriven 2019-06-16

print

Våra samarbetspartners