THANK YOU ARETHA till Malmö Live

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Soulens drottning hyllas på Malmö Live i februari

Den 16 augusti förra året gick soulens drottning Aretha Franklin ur tiden. Med soulklassiker som Respect, Think, I Say a Little Prayer, (You Make Me Feel Like) A Natural Woman och Angel skrev hon in sig i musikhistorien. Aretha Franklin hade en unik, känslig och oförglömlig röst. Hon var också en självständig, kraftfull och modig kvinna som under sin livstid blev en självklar auktoritet inom sin genre. Nu vill Malmö Live Konserthus uppmärksamma denna soulikon.

– Hennes röst har funnits med mig hela livet och påverkat mig mycket. Som person var Aretha modig och stark, hon hade dessutom ett engagemang där hon tidigt, genom sin musik stod upp för alla människors lika värde, säger Anna Modéer Wiking som producerar konserten.

Under sin uppväxt var Aretha omgiven och inspirerad av några av vår tids mest välkända namn inom soul, gospel och funk. Hon växte upp i ett segregerat USA där hon omedvetet kom att bli en tung och modig röst under medborgarrättsrörelsen. Hon sjöng på Martin Luther Kings begravning och vid installationen av USA:s president, Barack Obama år 2009.

På konserten som äger rum den 26 – 27 februari 2020 kommer Malmö SymfoniOrkester tillsammans med kända gospel- och soulröster att medverka, dessa namnges längre fram. Biljetterna släpps den 16 augusti klockan 12.00.

– Arethas röst är tidlös. Det spelade ingen roll om hon sjöng jazz, blues eller soul – alla kände igen den. Hon hade dessutom en extremt god förmåga att förmedla känslor och hennes sound skar igenom alla genrer och tidsepoker. Enligt mig har hon blivit en referenspunkt för all populärmusik, säger musikjournalisten Petra Markgren Wangler, som träffat och intervjuat stjärnan för SVT:s räkning.

Aretha Franklin (1942 – 2018) var souldrottningen som skivdebuterade redan som 14-åring. Hon började sin karriär inom gospel och på 1960-talet klev hon in på soulscenen, vilken hon erövrade med sin unika röst. Under sin långa karriär släppte hon över 40 studioalbum. Aretha Franklin har belönats med 18 Grammystatyetter och blivit utnämnd till den bästa sångerskan någonsin av musiktidningen Rolling Stone.

DATUM: 26 – 27 februari
VAR: Konsertsalen, Malmö Live Konserthus
PRIS: 195 – 595 kr
BILJETSLÄPP: 16 augusti klockan 12.00 på malmolive.se samt Malmö Live Konserthus biljettcenter vid ordinarie öppettider.

© Malmö Live Konserthus

print

Våra samarbetspartners