GODZILLA II: KING OF THE MONSTERS

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Michael Dougherty
I rollerna: Kyle Chandler, Vera Farmiga, Millie Bobby Brown, Bradley Whitford, Sally Hawkins, Charles Dance, Thomas Middleditch, O'Shea Jackson, Ken Watanabe

BETYG: TVÅ
PREMIÄR: 2019-05-29

Vi skriver 1954 när Godzilla för första gången trampade runt på Tokyos gator, det var nämligen i Japan han såg dagens ljus. Det tog dock tre år innan “Godzilla – Monstret från havet” fick premiär i Sverige. USA hade med Hiroshima och Nagasaki gjort avspark för atomåldern och nu hade Sovjet nästan kommit ikapp och det var provsprängningar i parti och minut. Hollywood hängde på och människor och djur krympte och växte som en konsekvens av atomstrålningen.

Med illa dold förtjusning låt japanarna det sovande monstret Godzilla störas av de amerikanska atomsprängningarna i Stilla Havet och nu muterats till en koloss i nivå med New Yorks skyskrapor. Framgången blev total och i en efterföljare lät till och med Hollywood klippa in scener med Raymond Burr för att kratta i manegen för hemmapubliken. Efterföljarna och nyinspelningar skulle bli många och Godzilla skulle komma på kollisionskurs med många likartade popkultmonster, däribland King Kong naturligtvis.

De senaste försöken 1995 och 2017 rosade inte direkt marknaden och den nu aktuella Godzilla 2 ; King Of The Monsters är mest en provkarta på hur långt tekniken har gått från 1954 till nådens år 2019.

Vi har för länge sedan lärt oss leva med atomvapen så det får istället bli vår brist på respekt för floran och faunan som allmer får ta stryk när människan förlorar framtidsperspektiv i jakten på kortsiktiga vinster.När diverse reptiler håller på att löpa amok på jorden är det gamle Godzilla vi måste förlita oss på och visst är en visuellt spektakulärt så det räcker och blir över. Tyvärr ryms manus och dialog på baksidan av ett frimärke och när till och med de datoranimerade dinosaurerna är mer trovärdiga än den traumatiska familjeupplösningen som är menad som en eftergift till verkligheten finns inte mer att tillägga.

Det lär komma ett Godzillamöte med King Kong nästa gång men förvänta er inga stordåd om inte monstren växer mer än till omfånget.

Skriven 2019-05-29

print

Våra samarbetspartners