CRAZY LIXX, Forever Wild (Frontiers)

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Måste stolt erkänna att jag gillat Crazy Lixx från första början. Minns att jag skådade dem på en miniscen på Sweden Rock Festival några år innan senaste decennieskiftet, och intrycket då var att det vare sig gick att tvivla på kärleken till åttiotalets over the toprock á la Sunset Strip eller denna tids klatchiga melodier.

Men det var då det. Nu sisådär dussinet år senare har gänget vuxit upp. Avsevärt. Kvintetten har överlevt en handfull medlemsbyten, och fortsatt arbeta både målmedvetet och entusiastiskt under god förvaltning av genuint – classic – rockälskande etiketten Frontiers.

Nya albumet Forever Wild är om något ett gott exempel på detta. Verket uppvisar överhuvudtaget bevis på en förfining och förkovring. Idealet är alltjämt – sleaze och annat närbesläktat i sin ädlaste form, något sådant som karaktärsdeklarationen Wicked och titelspåret, ett traditionellt anthem om längtan bort från vardagens kedjor, utgör tydliga exempel på.

Men här finns självklart också prov på mer uppenbar hairmetal. Sådana saker som Breakout och Weekend Lover hade mycket väl kunnat göras av Mötley Crüe innan de knarkade bort sig fullständigt drygt halvvägs in på åttiotalet.

På andra sidan spektrat hittar vi de för genren så självklara powerballaderna, och här kan man konstatera att både Love Don’t Live Here Anymore och den smått Bon Jovi-doftande – jo, faktiskt – Eagle rimligen borde ha nått topp-5 på Billboardlistan om bandet kunnat transportera sig tillbaka till 1987. Eller däromkring.

Sedan går det inte att komma ifrån att Malmöbandet flirtar en del med AOR också. De är för all del inte i närheten av att låta som Foreigner, Journey eller Survivor, men nog snusar de en del på denna nischade rockgenre i sådant som It’s You och Silent Thunder.

Vad mer? Jo, stämsången är inte alls fy skam samtidigt som låtmaterialet överlag håller hög klass. Då det begav hade i stort sett vilket spår som helst kunnat ges ut som singel. Så catchy är de här låtarna, och även om herrarna nu inte kanske klarar av att vara vilda för evigt som albumtiteln utlovar, så övertygar de på allvar med denna sångsamling. Därmed ger de också löfte om en (rock)tillvaro som förhoppningsvis mynnar ut i åtminstone ett par nya hopp på karriärstegen.

Skriven 2019-05-29

print

Våra samarbetspartners