MARIA BY CALLAS: IN HER OWN WORDS (Maria By Callas)

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Dokumentär, Frankrike 2017
Regi: Tom Volf
Dokumentär med Maria Callas, Joyce DiDonato, Aristotle Onassis, Vitorio De Sica, Pier Paolo Pasolini
DVD/Blu-Ray/VOD
(Studio S Entertainment)

BETYG: FYRA

“Så här skulle Maria Callas, Elizabeth Schwarzkopf och jag ALDRIG ha gjort!” sa Birgit Nilsson när hon bevittnade De Tre Tenorerna.

Nej, EN stor operastjärna räcker ju för att fylla en operascen!

Maria Callas är en av de största operastjärnorna och scenpersonligheterna genom tiderna. Hon hade en gudomlig röst och kallades La Divina, Den Gudomliga, men hon hade också en unik scennärvaro och skådespelartalang.

I filmen Maria by Callas berättas historien ur Maria Callas perspektiv med hjälp av officiella intervjuer, liksom privata liveinspelningar, massor av filmklipp, super 8-filmer, fotografier och intervjuer. En skådespelerska med Maria-Callasliknande talröst, operasångerskan Joyce DiDonato, läser upp delar ut Maria Callas memoarer och brev till nära och kära vänner.

Givetvis finns här många klipp från berömda operaframträdanden med Maria Callas!

Triangeldrama, tragediträsk och divalater

Det här är en intressant och originell film, ett inspirerat sätt på vilket man kan göra dokumentärfilm och en superb biopic där bästa möjliga skådespelerska spelar Maria Callas – nämligen Maria Callas själv! Det känns hela tiden som om Maria Callas är närvarnade och levande. Och stora konstnärer är ju alltid närvarnade och levande.

Filmen räddar också Maria Callas från tragediträsket, så många har fokuserat på de negativa sakerna under hennes liv och karriär. Från fiaskot i Rom (då Maria Callas drabbades av bronkit, och inte kunde sjunga) till den stormiga kärleksaffären med Aristoteles Onassis. Som gifte sig med Jacqueline Kennedy istället för Maria Callas. Men Onassis fick vad han förtjänade. “Jacqueline took him to the cleaners”.

Visst finns berömmelsens baksida med i den här dokumentären. Men den grottar inte ner sig för mycket i avigheterna. Trots allt hade Maria Callas många ögonblick då hon var lycklig, hon insåg hela tiden hur privilegierad och lyckligt lottad hon var, och hon insåg också hur älskad hon var. Bland annat av sin trogna publik. Det är få förunnat att göra karriär på det som de älskar mest, och musik- och scenvärlden är hård och obönhörlig. Operavärlden är inget undantag. Även den kräver allt av sina stjärnor.

Smart, rolig och populär

En engelskspråkig TV-intervju från 1970 visar också hur smart och rolig Maria Callas var – sättet hon tolkar och besvarar frågor med glimten i ögat och sättet på vilket hon får en publik att skratta och hänga vid hennes ord – utan att hon sjunger en ton! – är unikt. Maria Callas har scennärvaro och strålglans, även utan att sjunga. Och hon är kan kan vara vitsig både på engelska och franska – och förmodligen på en hel rad andra språk också.

Scenerna när folk köar framför “the Met” i New York överträffar allt vad det gäller rockband och superhjältefilmer och Star Wars events.

En kort sekvens bakom scenerna avslöjar hur utnyttjad Callas ofta blev – bland annat av the Metropolitan i New York, som gav henne tio olika manliga motspelare under tio olika föreställningar. Alla vill ju sjunga med La Divina. Hon fick inte träffa någon av dem innan, öva med dem, eller se dekoren som skulle användas under uppsättningarna. Det hela låter totalt oprofessionellt av The Metropolitan. Det är inte Maria Callas som framstår som svår och divaaktig, utan de som anställer henne och ska mjölka ur varenda droppe ur den stora stjärnan, utan att ge henne chans att repetera eller att sätta sig in i sammanhanget.

Hundpromenader i parken i Paris

Hur lever man ett “vanligt liv” med shopping och hundpromenader i parken och umgänge med vänner och utflykter till lokala restauranger och barer, för att njuta av ett gott glas vin eller en enkel kopp kaffe?

Hur undviker en av världens största stjärnor att bli inspärrad i en gyllene bur?

Svaret är att en stor del av sitt liv bodde Maria Callas i sitt älskade Paris, en stad där konstnärer respekteras och vördas och där det går att leva ett vanligt liv, utan att betittas och begapas (eller förföljas av press och kameror).

Det är knappast en slump att denna världens bästa Maria Callas film är en fransk produktion – som vördar och respekterar sin huvudperson, utan att vältra sig i tabloidartade snaskigheter och spekulationer.

En äkta grekisk diva från New York

Många tror förresten att Maria Callas var italienska, på grund av efternamnet. Hon var i själva verket grekiska, men född och uppvuxen i New York.

Kärnan i filmen Maria by Callas är till syvende och sist en äkta amerikansk framgångsaga, där den fattiga lilla invandrarflickan vinner guld och gröna skogar och publikens jubel, genom sin vackra röst. Och genom mycket, mycket hårt arbete.

Skriven 2019-05-23

print

Våra samarbetspartners