HAMMERFALL – Joacim Cans om nya skivan, sprudlande positivism och russinen i kakan utanför bandet

Klicka på bilden, för att se hela bilden

HammerFall är tillbaka. Knappt tre år efter senaste släppet ger de sig åter ut i offentligheten med nya albumet Dominion. Det är det elfte i ordningen, och den här gången vill det rutinerade gänget inte lämna någonting till slumpen. Entusiasmen för det nya verket är nämligen på topp efter inspelningen i Los Angeles med James Michael producent, låtskrivarpartner och sångare i Sixx: A.M. vid rodret. Således är alla inblandade noga med att allt ska fungera nu när lanseringen nu går in i sin mest intensiva fas.

Dubbelkollar allt

– Ja, vi har tagit in en projektledare för att allt ska gå rätt till, säger Joacim Cans. Vi har ju alltid varit ett selfmade band tidigare förutom under vår mörka tid i samband med vår förrförra skiva Infected, men vi tror otroligt mycket på den här plattan. Vi vill allting ska bli rätt, så vi dubbelkollar allt.

På turné i Colombia

Sångaren säger att en annan form av arbete alltid följer när sista tonen på en skiva är satt. Ett omslag ska tas fram, liksom en booklet och mycket annat. Därefter börjar turnerandet eller som i det här fallet festivalsäsongen, och i år ingår Sweden Rock i den svängen. Sedan ska bandet bland annat bege sig till Colombia av alla ställen inom kort för att göra hela sex konserter. Ett ovanligt turnémål för vilken akt som helst, men gensvaret efter ett gig där i fjol var så starkt att det blev en miniturné i år.

– Det är väldigt kul att komma till städer vi inte ens har hört talas om tidigare, och inte för att nu förringa Colombia, men det är en bra förberedelse inför de stora grejorna också.

Nya singeln hyllning till svenska hårdrocksrörelsen

De stora grejorna som avses är en efterföljande turné i Nordamerika i höst. Hela trettiotvå spelningar ska avverkas där borta, och om något utgör första smakprovet från Dominion, (We Make) Sweden Rock en varudeklaration för HammerFalls gärning och vad de representerar ute i världen. Men Joacim tvekar lite när jag undrar om denna sång är representativ för sångsamlingen som helhet.

– Ah, alltså både jag och nej. Vi tänker ju alltid album när vi gör musik, vissa element ska alltid finnas med för att variera. Men den här låten står lite utanför även om den också är en del av albumet. Så det är jävligt svårt att svara på. Den är en hyllning till den svenska hårdrocksrörelsen, men det är också en bit av en tolvlåtars hårdrockstårta skriven och inspelad under samma period. Sedan måste jag säga att vi tagit ut svängarna ganska mycket på den här plattan. Vi har inte lämnat någon dörr oöppnad.

Sprudlande positivism för Dominion

Joacim betecknar (We Make) Sweden Rock som en appetizer för resten av skivan. Den ska fungera som en lättare rätt innan huvudrätten kommer in och visar sin storhet, menar frontmannen och tillägger att det här oavsett vilket är den lättaste sången att ta till sig. Det är svårt att somna när hjärnan ligger och sjunger, som han uttrycker saken.

Att sångaren är nöjd med förstasingeln råder det som synes ingen tvekan om, och vad gäller Dominion som helhet sprudlar positivismen minst lika starkt. Något inte minst bidraget från mångsysslande James Michael utgör ett påtagligt exempel på. Den goda relationen med den välrenommerade producenten mynnade ut i det fjärde albumet på raken med HammerFall. Ett gott samarbete verkar onekligen ha slagit rot mellan de båda parterna.

Magi med James Michael från Sixx: A.M.

– Ja, det tycker jag. Sedan har han så stor kunskap, och det vill vi utnyttja. Det är ren magi som skapas med teamet vi har nu. James är en inspirerad sångare, låtskrivare och producent, så det är en ära att arbeta med honom.

– Det går ju med rätta bra för Sixx: A.M., bandet han har med Motley Crues Nikki Sixx och Guns’n Roses ex-gitarrist DJ Ashba. Hur viktigt var det han skapat med dom när ni bestämde er för att arbeta med honom?

– Det var därför han blev inkopplad. När vi förstod att han gjort allt på deras första skiva var det klart för oss. Men vi vill inte outsourca för mycket. Det kan man inte göra idag. Fast oavsett vilket, det är alltid lättare när man har starkt material. Så så länge vi kan skriva vitala låtar är det självklart vi ska spela in dem.

En bra låt som ett fint vin

– När Dominion väl kommer ut har det gått knappt tre år sedan förra släppet Built to Last. Ett ganska normalt mellanrum för er. Men tycker du det blivit lättare eller svårare genom åren för er att få ihop nytt material?

– Jag tycker det finns en rätt stor dos ångest varje gång vi ska fylla tio, tolv tomma blad. Men på något sätt var det svårare de tidigaste gångerna. Kanske för att vi hade behövt mer tid på oss. Så prestationsångesten är stor, men den knackar mig inte på ryggen längre. I och med att vi är kreativa hela tiden får sångerna tid att mogna. En bra låt är som ett fint vin. Därför får den ligga till sig ett tag innan vi spelar in den, och är den bara bra då räcker inte det. Den måste vara fantastisk.

Fått ligga till sig sedan 1993

Joacim säger att det är sjukt hur det färdiga resultatet kan kännas så ”jävla vitalt”, men en avgörande faktor till detta är att alla har kul, menar han. För egen del skulle han aldrig byta ut HammerFall mot något annat.

Med tanke på detta kan uppenbarligen även bandet i sig betraktas som ett fint vin. Det har trots allt fått ”ligga till sig” sedan 1993. Det var då gitarristen Oscar Dronjak hoppade av sitt dåvarande band Ceremonial Oath och bildade HammerFall. Joacim anslöt tre år senare varpå första albumet Glory to the Brave såg dagens ljus året därpå. Sedan starten har ett tiotal medlemmar kommit och gått, och i dagens läge är Oscar och Joacim de enda konstanta medlemmarna trots att även en tredje originalmedlem, Fredrik Larson numera också återfinns i laguppställningen.

Tydlig vision och inga storbråk och rättegångar

– Fredrik började igen tio år efter första skivan hade släppts. Han fick komma tillbaka på nåder, när det blev dags att byta basist ringde vi honom. Men jag och Oscar har inte bråkat så mycket. Stämningen har inte alltid varit så ljus, men vi har inte haft storbråk, rättegångar och sådant. När man umgåtts så länge som vi, så måste man respektera varandras nycker och personliga integritet.

Joacim berättar vidare att han och Oscar har en tydlig vision om åt vilket håll de vill ta bandet. Detta vägval är hugget i sten. Sedan kan sångaren hysa viss förståelse om en ny medlem skulle vilja komma in och ändra på den inriktningen. Men inte mer än så.

Inte förstavalet i Körslaget

– I så fall vore det nog bättre om han gjorde det i ett annat band. Sedan om jag själv en vacker dag skulle hoppa in i ett annat band skulle jag också ha idéer, men om jag gjort det direkt hade de andra hatat mig.

– På tal om andra idéer. I och med Körslaget började du ägna dig åt andra saker än HammerFall för drygt tio år sedan? Jag kan tänka mig att uppmärksamheten du fick då var svår att förutse?

– Ja, definitivt. Men jag kan inte sticka under stol med att jag inte var deras förstaval. Fast jag hade gjort Fångarna på fortet och Så ska det låta tidigare, så de ville väl testa mig. Men det var otroligt viktigt att göra det på mitt sätt, det var ju ändå jag som ställde upp med mitt varumärke. Sedan kunde jag inte i min vildaste fantasi tro att jag skulle vinna. Det var helt galet.

Går inte betala räkningarna med credd

– Men var du inte rädd att få kritik från hardcore metalfans?

– Jo, men redan i samband med Renegade-skivan 2000 fick jag skit i de egna leden. Det slutade med att jag fick stryk i Göteborg av ett metalhead. Fast om jag får konstruktiv kritik är det okej. Men ingen ska säga vad jag ska göra. Det gör inte jag till någon annan. För handlar det inte om att vi alla vill bli framgångsrika? Det går inte att betala räkningarna med credd. Ärlighet varar längst, om fansen känner att det vi gör är ärligt ställer de upp. Sedan är jag en bekräftelsejunkie, tyvärr. Jag är stolt när jag får bra kritik, men det är emotionellt självmord när den är dålig.

Värdigt åldrande bortom en slentrianöl

– Sedan efter Körslaget fick du så småningom en stor roll i rockmusikalen Rock of Ages, vilket vad jag förstår var en rätt livsomvälvande sak för dig?

– Det var fantastiskt. Det hände när vi tog paus från musiken. Jag skulle vara ledig i ett år, men det blev två. Just i samband med att jag kom med i teatern såg jag dansarna där stretcha och ta hand om sig. Samtidigt såg jag vänner som fått tjocka magar. Men det var på teatern jag hittade verktygen att åldras med värdighet. Det inspirerade mig.

– Det låter onekligen som en positiv upplevelse?

– Ja, i den världen ser man bortom en slentrianöl före, under och efter föreställningen. Det var också då jag började mixtra med maten. Jag slutade med kött, kroppen jublade och allting blev som en vinstlott. Och när jag spolade fram bandet kunde jag både headbanga och sjunga samtidigt. Jag gick ner arton kilo under tiden där. Jag skulle vara den trötte, lönnfete barägaren, men de fick sy om mina kläder.

HammerFall är kakan, resten är russinen

– Hur ser du på att göra mer sådant i framtiden?

– Jag hoppas det kommer fler möjligheter. Ett tag tänkte jag ”Fan, jag skulle göra något annat än HammerFall”. Men sedan slog det mig att det är tack vare bandet som jag får göra det andra. Så då fick det vara. HammerFall får vara kakan och resten är russinen.

Att sitta på hotellrum och få ångest

– Hur ser du då på HammerFalls karriär så här långt?

– Alltså, det har varit en fantastisk resa. Det har gått upp och ner, men efter tjugotvå år är vi fortfarande ett band att räkna med, vi har en positiv trend. I min värld är det helt otroligt. Heavy metal på åttiotalet höll i åtta år, så det är nästan overkligt. Och att vi nu sitter här med ett vitalt album nummer elva är fantastiskt. En del av det har att göra med att man tar hand om sig själv. Att man tränar och äter rätt, så att hjärnan håller sig kreativ. Sedan hatar jag att sitta ensam på ett hotellrum och få ångest. Men det behövs samtidigt, ingen som varit kär har skrivit något mästerverk.

Enorm kick från publiken

– Men den där biten uppvägs när du ställer dig på en scen, antar jag?

– När vi går upp på scen är jag så jävla fokuserad, och kicken man får av publiken är enorm. Sedan måste man hitta olika sätt att samla tankarna. Det går inte bara att lalla runt. Så jag kan förstå att många av de stora äldre artisterna aldrig kan släppa det här eftersom det är det enda de kan. Men en del kanske borde göra något annat på en mindre scen. Peter Forsberg spelar ju inte på arenor längre.

Skriven 2019-05-21

HammerFall är aktuella med nya albumet Dominion, som släpps den 16 augusti, men framträder även på Sweden Rocks Rock Stage lördagen den 8 juni kl 19.15

print

Våra samarbetspartners