THE HUSTLE

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Chris Addison
I rollerna: Anne Hathaway, Rebel Wilson, Alex Sharp, Ashley McGuire, Casper Christensen

BETYG: TVÅ
PREMIÄR: 2019-05-17

Det gnälls ofta (inte minst av mig) på återanvändandet av gamla manus i mediokra nyinspelningar. Nu skall det en gång för alla konstateras att det givetvis finns lysande undantag. A Star Is Born och His Girl Friday är två exempel som fungerat flera gånger medan den nu aktuella The Hustle med tvekan får godkänt.

Först ut var Bedtime Story (1964) där den elegante dandyn David Niven expert på sofistikerade komedier parades ihop med Marlon Brando som var något av novisen vid spisen i den här genen. Nästa gång var Dirty Rotten Scoundrels (1988) där Michael Caine kunde fylla upp Nivens skor och en nertonad Steve Martin lyckades hålla jämna steg med Brando.

Det hela handlar alltså om två bondfångare på Rivieran som livnär sig på att åderlåta rika kvinnors bankkonton. Den ene (Niven/Caine) är fast förankrad i lyxsandlådan och den andre (Brando/Martin) som som en ovälkommen konkurrent. Sensmoralen i bägge filmerna var att det var en kvinna som till slut blåste dem.

Nu vänder man på steken så att det är två kvinnor (Anne Hathaway och Rebel Wilson) som försöker ta brödfödan ur munnen på varandra. Givetvis är ett könsbyte fullt möjligt i rådande manus, vad gäller kreativiteten att utnyttja det faktum att det föds något nytt manligt offer att lura varje sekund.

Sedan att de fyra “gubbarna” i föregångarna lagt ribban så högt är helt klart en kvarnsten om halsen på Wilson (som producerat filmen) och Hathaway, som bägge brukar veta vad de sysslar med. Bäst klarar sig Hathaway som får leka med dialekter och glida fram med samma finlir som sina manliga förebilder Niven och Caine. Wilson blir påfrestande och borde ha hållits i samma strama tyglar som Steve Martin eftersom de i princip har samma roll.

Även om storyn är tidlös så kunde man kanske också ha filat på replikerna och intrigen så att den blivit ett kraftigt slagträ i feminismdebatten istället för ett nästan identiskt plagiat av två bättre filmer. Nåväl, kvar finns ändå så några skratt och lite fler små leenden som motiverar besök om ni inte har något bättre för er.

Skriven 2019-05-16

print

Våra samarbetspartners