MUELLERRAPPORTEN släpps på engelska

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Den 17 maj 2017 utnämnde den biträdande amerikanske justitieministern Rod Rosenstein Robert Mueller, en tidigare chef för FBI, till särskild åklagare och ansvarig för justitieministeriets utredning om möjlig rysk inblandning i 2016 års amerikanska val. Utredningen tog bland annat över pågående utredningar inom FBI om Donald Trumps tidigare valkampanjchef Paul ¬Manafort och den tidigare nationella säkerhetsrådgivaren ¬Michael Flynn.

Den 16 februari 2018 offentliggjorde Robert Mueller åtal mot bland annat 13 ryska medborgare och tre ryska organisationer.

Utnämningen av Mueller till särskild åklagare följde en serie händelser, inklusive president Donald Trumps avskedande av FBI-chefen James Comey, samt Comeys påstående att Trump begärt att Comey skulle avsluta FBI:s utredning av den tidigare säkerhetsrådgivaren Michael Flynn.

Robert Mueller sade efter utnämningen upp sig från sitt arbete på advokatfirman Wilmer Cutler Pickering Hale and Dorr tillsammans med sina kollegor Aaron Zebley och James L. Quarles III.

Muellers kontor avslutade sin utredning och lämnade slutrapporten till justitieministern William Barr den 22 mars 2019.

© Norstedts 2019-04-25

print

Våra samarbetspartners