THE MULE – inte mindre än ett mästerverk

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Clint Eastwoods senaste film ”The Mule” är inte mindre än ett mästerverk. Den är gjord av en människa vars namn kommer att användas som synonym för filmkonst och filmhantverk. ”The Mule” är slangord för en envis person och för en narkotikakurir. Den narkotika som Eastwoods karaktär Earl Stone sprider ut från USA är en metafor för den vaneskapande filmkonst som Eastwood är en av de främsta representanter för. Det finns stora likheter, om än inte på det handlingsmässiga planet, mellan Eastwoods ”The Mule” och Don Siegels ”The Shootist” (Den siste gunfightern). Du som inte minns ”The Shootist” får gärna läsa mina rader om den här.

Don Siegel var Clint Eastwoods stora förebild och läromästare. De har gjort fem filmer tillsammans, inte minst ”Two Mules for Sister Sara”, som liksom ”The Mule” utspelar sig både i USA och Mexiko. Eastwoods film “Unforgiven” (De skoningslösa) var nominerad till 9 Oscarstatyetter och erhållit fyra, för bland annat bästa film (Eastwood) och bästa regi (Eastwood). Eastwood var nominerad även i kategorin bästa manliga huvudroll. Filmen “Unforgiven” dedicerade Eastwood “for Don and Sergio”.

Skriven 2019-01-19

print

Våra samarbetspartners