91:AN OCH GENERALERNAS FNATT

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Sensationellt kass militärkomedi, Sverige 1977
Regi: Ove Kant
I rollerna: Staffan Götestam, Christer Jonsson, Sten Ardenstam, Gösta Prüzelius, Carl Billquist
DVD/Blu-Ray/VOD
(Studio S Entertainment och C More Play)

BETYG: -

Sommaren 2016 recenserade jag Den stora 91:anboxen; en DVD-box med de sju 91:an-filmer som producerades mellan 1946 och 1959. I egenskap av manusförfattare till 91:an – den tecknade serien – har jag vigt en stor del av mitt liv åt denne figur, åt hans kompisar och befäl. Jag har snart skrivit hundra avsnitt om 91:an. Det är inte jättemånga avsnitt, men det är fler än … tre.

Usel åttonde film

… Men. Att ta sig igenom ovannämnda DVD-box var ett mindre helvete. De flesta av filmerna är usla och jag klarade bara av att se ungefär tjugo minuter i stöten.
91:an och generalernas fnatt; den åttonde filmen, ingick inte den den stora boxen – beroende på att det är en film från ett annat bolag. Men, den som väntar på något gott …
… väntar ibland förgäves.

Publik lämnade salongerna

91:an och generalernas fnatt kom 1977 och producerades av Semic Film; serieförlaget Semics filmbolag. Detta var Semic Films första långfilm. Det blev även den sista. Enligt Sture Hegerfors, som har en statistroll i filmen (han spelar en löjtnant som ses snett bakifrån till vänster i bild under en bankett mot slutet av filmen), lämnade publiken salongerna där filmen visades. Detta är fullt begripligt, eftersom det här är en sensationellt dålig film.
För regin står Ove Kant, som bara regisserade två filmer – denna och en norsk Olsenbanden-film från 1970. Kant var även verksam som skådespelare. Sten Hedman och Hans Sidoli står för manus, men Nils Egerbrandt och eventuellt även Rudolf Petersson borde anges som medförfattare.

Handling glöms bort

Så här lyder handlingen enligt svensk filmdatabas: “Genom ett misstag på Försvarets datacentral hamnar 91:ans datakort i en bunt, där det för övrigt bara finns kort om generaler och överstar, samtliga med förmodad kunskap om de problem som sammanhänger med frågan om kvinnlig värnplikt. 91:an är lyckligt okunnig om detta.” Denna handling glöms dock bort under större delen av filmen. Datakorten nämns i en inledande scen med Jarl Borssén. Först mot slutet uppstår problem, när 91:an plötsligt måste utses till general och ta emot en utländsk general (spelad av Hans Lindgren), samt demonstrera ett hemligt vapen. Däremellan bjuds det på en rad sketcher och situationer som är synnerligen löst sammanhållna.

Ensidesavsnitt filmade rätt av

I ett nummer av 91:an från 80-talet skriver den dåvarande redaktören att 91:an-filmerna floppade på grund av för dåliga manus. Visst är manusen för dåliga – men 91:an och generalernas fnatt består delvis av Nisse Egerbrandts ensidesavsnitt till Året runt, filmade rätt upp och ner. Detta vet jag, eftersom jag av ett rent sammanträffande alldeles nyligen läste några gamla julalbum som innehåller skämt som förekommer i filmen! Att döma ut filmens manus är alltså likvärdigt med att döma ut Egerbrandt.

Amatörmässigt fullt ut

Felet är snarare den totala inkompetensen bakom kameran. Ove Kants regi är obefintlig; skådespelarna står framför kameran och gör det som står i manus. Filmfotot är fruktansvärt fult. Precis allting är amatörmässigt. Ragnar Frisks två filmer om 47:an Löken är gjorda på samma sätt; de består också av seriesidor avfilmade rätt upp och ner, och filmerna är otroligt usla – men de var om inget annat regisserade av Ragnar Frisk, och därmed inspirerat usla. men 91:an och generalernas fnatt känns mest som skolteater med kända skådisar.

Överåriga soldater

Och kända skådisar, det är det gott om i den här filmen. 91:an och 87:an är lumpare och ska egentligen vara 19-20 år, men liksom i de gamla filmerna är alla soldater överåriga. Staffan Götestam spelar 91:an, och är helt fel i rollen. Loffe-kopian Christer “Bonzo” Jonsson, som 1983 trillade i en trappa och dog på fläcken, spelar 87:an.

Ardenstam behållningen

Sten Ardenstam är jätterolig som major Morgonkröök. Hans Morgonkröök har inga likheter med figuren i serien, men Ardenstam är behållningen här; han är kolerisk och agerar i Louis de Funès’ anda. Gösta Prüzelius är överste Gyllenskalp, Gösta Krantz spelar kapten Berån, medan Per Ragnar gör den snobbige fänrik von Fikonstråle, en gestalt som försvann ur serien på ett ganska tidigt stadium.

Bisarr Elvira

Vad som är kul, är att Carl Billquist spelar furir Revär – i de tidigare filmerna gjordes rollen av Fritiof Billquist; Carls farbror. Marienette Dahlin spelar Elvira, och ser fullkomligt bisarr ut. Hon påminner om Leena från Fäbodjäntan, och bär en fånig 40-talsklänning som ser ut att vara hämtad från Annie; hon den lilla föräldralösa med hunden. Elvira är för det mesta förbannad och rätt osymptisk. Desto mer sympatisk är Isabella Kaliff, som spelar en tjej som går under cover som soldat; hon byter plats med en kille som har tjejig frisyr.

Skåning pratar mat

Under förtexterna presenteras rollfigurerna en i taget med namnet utskrivet i bild. Några figurer är helt nya för filmen. Ingvar Andersson spelar “skåningen”, det roliga i hans skämt är att han säger dem på skånska och att han pratar om mat. Andra figurer är Atleten, Charmören, Norrland, Frisedel med flera.

Christina Lindberg som sjuksyster

Jag tyckte att det var roligt att en kallas VPK:aren. Det var inte igår jag hörde denna benämning! VPK:aren medverkar i ungefär två scener, så varför hans roll blåses upp i förtexterna förstår jag inte. Christina Lindberg spelar sjuksyster i vad som närmast är att betrakta som en statistroll utan repliker, medan Per-Axel Arosenius dyker upp som stins.

Olämpliga skämt

Mitt i filmen ska 91:an plötsligt åka flygplan, vilket han med fallskärm på ryggen trillar ur, i en lång, besynnerlig scen, och en annan scen utspelar sig inne på ett systembolag, där en göteborgare drar en vits. Ett flertal skämt i filmen får betraktas som olämpliga 2018.
Filmen avslutas med en teckning av Nils Egerbrandt och en sång med Thore Skogman på ljudspåret.

Det är inte svårt att förstå varför den här filmen floppade på bio 1977. Tänker man se den på DVD, eller streamad på C More Play, gör man bäst i att se den stupfull.

Skriven 2018-12-31

print

Våra samarbetspartners