PUZZLE

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Marc Turtletaub
I rollerna: Kelly Macdonald, Irrfan Khan, David Denman, Austin Abrams, Bubba Weller

BETYG: FYRA
PREMIÄR: 2018-12-25

Lågmäldhet må vara en dygd i relativt många sammanhang, men det är sällan denna egenskap får utrymme på bioduken nuförtiden. Särskilt inte i större sammanhang. Fast här har vi faktiskt en film som vältrar sig i denna egenskap, och gör det på ett både sugande och nyanserat sätt som engagerar. Puzzle berättar helt enkelt utan stora åthävor. Här finns i stort sett inget högljutt drama, bara ett händelseförlopp i det tysta som likväl kommer att förändra huvudpersonens liv i slutänden.

Kelly Macdonald är Agnes, tyslåten fru i ett äktenskap med man och två i det närmaste vuxna söner som gått i stå. Passionen är borta och marktjänsten tas sedan länge för självklar av hennes rejäle, men också aningslöse och ignorante make.

I ett sådant läge säger de dramatiska reglerna att något radikalt måste hända, och i Puzzle kommer Agnes osannolika förmåga att lägga pussel till nytta. Denna färdighet leder henne till Robert, en världsvan uppfinnare som leter efter en ny partner i en tävling där det gäller att lägga just pussel så snabbt som möjligt.

Självklart undviker Agnes att berätta om både Robert och den kommande tävlingen både länge och väl. Att ett avslöjande i slutänden är oundvikligt är lika givet som den efterföljande konflikten med maken. Därmed bör också ett avgörande för framtiden komma. Eller kanske inte ändå. Upplösningen skriver knappast publiken på näsan, men den antyder i alla fall att Agnes slutligen lagt sitt liv i sina egna händer.

Storyn om den gråa musen i olika skepnader som bryter sig loss från rutiner och konventioner, och hittar någon ny person eller något nytt som adderar livslust och inspiration i tillvaron är förstås inget revolutionerande, men Puzzle tillhör onekligen en av de bättre filmerna i denna minigenre. Den säger mycket med små medel för att nu ta till en mindre klyscha. Vidare är skådespeleriet i allmänhet och särskilt Kelly Macdonald i huvudrollen lysande. Hon är inte bara totalt trovärdig, utan också subtilt nyanserad på ett knivskarpt träffsäkert sätt.

Skriven 2018-12-20

print

Våra samarbetspartners