VILKEN JÄVLA CIRKUS

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Regi: Helena Bergström
I rollerna: Gustav Lindh, Molly Nutley, Tomas Von Brömssen, Aliette Opheim, Evin Ahmad, Trolle Rhodin, Marta Oldenburg, Agneta Ehrensvärd, Łukasz Wójcik, Livia Millhagen, Reuben Sallmander, Charlie Gustafsson

BETYG: TVÅ
PREMIÄR: 2017-10-20

Att skämta om jävliga jular är som att skjuta på sittande fågel. Helena Bergström gjorde det till exempel med framgång för några år sedan med draghjälp av Robert Gustafsson och Maria Lundqvist. Bergström hade skrivit manus och gjort det med ett säkert handgrepp om temats möjligheter att plocka poäng, underfundiga såväl som lättköpta.

Cirkusar är väl numera snart lika sällsynta som isgrottor i Zahara men en gång var de ofta på film skådeplatsen för intriger, romanser, skratt och gråt. Hur som helst har Helena Bergström förlagt sitt manus på en sådan den här gången men den här gången funkar den märkliga mixen av melodram och komedi inte så bra. Vi vet att självmordsstatistiken bland ungdomar är oroväckande hög och det ligger absolut inte Bergström till last att hon inleder filmen med en relation som av oförklarlig anledning slutar tragiskt för en ung flicka. Problemet är bara att hela förloppet med Hugo (Gustav Lind blir säkert som urberget ny tonårsidol) och Agnes (Evin Ahmad) snurrar förbi som en parentes innan Bergström får andas cirkusdamm. Hugo hamnar i en livskris efter Agnes självmord men hamnar genom en olyckshändelse på en konkursfärdig cirkus som drivs av Tomas Von Brömssen.

Givetvis kan allt inte bli fel med en gammal film, teater, tv räv som Von Brömssen så här får Bergström den draghjälp hon så väl behöver för att få styrfart på intriger och romanser bland sågspånen. En ny generation Nutley finns också med i bilden Molly som den tysta tjejen med hästtycke som nu flyttar över på Hugo. Det är för mycket tillbakablickar och scener som trampar vatten utan att egentligen föra handlingen framåt för att man skall orka fördjupa sej i om paret får varandra eller inte. Nåväl, nu måste jag sluta “gnället” med att sätta mej på två stolar. Jag är övertygad om att filmen kommer att gå som tåget eftersom paret Lind & Nutley kommer att muta in en målgrupp som köper dem med hull och hår.

skriven 2017-10-18

print

Våra samarbetspartners