SUNE VS. SUNE

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Jon Holmberg
I rollerna: Fredrik Hallgren, Tea Stjärne, Elis Gerdt, Sissela Benn, Baxter Renman, John Österlund, Lily Wahlsteen, Shima Niavarani, William Spetz, Marie Robertson

BETYG: TRE
PREMIÄR: 2018-11-30

Sune kom, sågs och segrade i Julkalendern för 27 år sedan varefter det har blivit en del långfilmer genom åren, alla succéer. Nu är det alltså dags igen för “tjejtjusaren” Sune och hans familj att muta in sitt publikrevir lagom till julen. Nya ansikten bakom karaktärerna naturligtvis men formeln är densamma. Att barn älskar när vuxna gör bort sej lärde vi oss på Saltkråkan när Farbror Melker trillade i sjön eller gjorde bort sej i tid och otid. Med detta menar jag inte att barnen skrattar för att pappa (obs det är alltid familjens överhuvud som är clownen) tar på sej en röd lösnäsa det måste finnas substans bakom fumligheterna.

En familjefilm är precis som ordet säger en kollektiv upplevelse inte som en tecknad film öronmärkt för barnen. I mina ögon fyller Sune vs Sune dessa intentioner med råge. Det hela går ut på att Sune får en namne i sin klass som i en handvändning vinner både frökens, klassens och flickvännens gunst. Avundsjukans fula tryne sätter sina klor i original Sune men givetvis tar samvetets röst över och allt slutar som sej bör i en saga lyckligt.

Om och kring detta skämtar Daniella Mendel och Jon Holmberg till sitt manus med små gliringar till statussamhället, svikna drömmar och annat smått och gott som berikat livets berg och dalbana. Att pappa Rudolf offrat sina musikaliska talanger för sitt drömyrke på skatteverket är en fullpoängare och mammas Karins statusjakt är nästan tragikomisk. Att Sune vs Sune blir årets julschlager på bio står utanför alla tvivel.

Skriven 2018-11-28

print

Våra samarbetspartners