NITA STRAUSS – Alice Coopers gitarrfantom “goes solo”

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Hon har bland annat spelat med det rosade kvinnliga coverbandet Iron Maidens och backat Michael Jacksons bror Jermaine. Numera är Nita Strauss excellerande gitarrist i Alice Coopers band, och precis som man skulle kunna tro är hon släkt i rakt nedstigande led till Österrikes klassiska släkt Strauss, som började förgylla musikvärlden redan i början på artonhundratalet. För övrigt är det väl en tämligen god gissning att tro att förfäderna hade varit väldigt stolta över sin samtida ättling. Efter mycket om och men är hon nämligen i skrivande stund äntligen aktuell med Controlled Chaos, första albumet i eget namn.

– Ja, det har varit på lut att släppa något länge, säger trettioettåringen. Men det är verkligen spännande, och mer än något annan känner jag nog förväntan. Responsen på de två singlar jag släppte innan albumet kom ut har varit överväldigande. Så det är en lycklig tid för mig nu.

Avspegling av henne själv

Nita säger att orsaken till att soloprojektet inte blivit verklighet förrän nu beror på ett ständigt turnerande. Planeringen började för åratal sedan, men schemat har inte tillåtit att projektet förverkligades förrän det blev några månader över i samband med att Alice Cooper tog ett break. Så har det alltid varit, för övrigt. Gitarristen började ligga på vägarna redan som tonåring, och har aldrig sett tillbaka efter det. Å andra sidan har det färdiga resultatet blivit precis som hon velat; en avspegling av henne själv.

– Ja, jag har försökt fånga det där i varje spår. För när musiken är instrumental är det ett måsta att visa personligheten och känslorna hos sig själv eftersom det inte finns några ord som kan förklara någonting. Den här är en mörk, aggressiv, rolig, ibland lugn och fridfull skiva. Så den är verkligen ett hopkok av den jag är.

Bättre att göra allt själv

– Precis som du säger består Controlled Chaos enbart av instrumentala spår. Men vad jag förstår funderade du vid något tillfälle på att ta in sångare på något spår?

– Jag tänkte faktiskt att jag skulle ha någon som sjöng på en sång, men i slutänden tycket jag det var bättre om jag lät bli, och gjorde allting själv istället. En del är förvånade över att jag inte frågade Alice om han ville vara med, men jag ville bara att det här skulle handla om mig. Jag ville inte att folk skulle tro att jag inte skulle klara att göra det här själv.

Trummande pojkvän starkt stöd

Fast om sanningen ska fram så har Nita inte varit helt ensam i studion. Pojkvännen och tillika trummisen Josh Villalta tog villigt tid från sina övriga sysslor, som bland annat inkluderar ett marknadsföringsföretag, rollen som personlig tränare och det egna bandet Choleric.

– Josh är den sortens människa som gillar att vara en del av allting, men han lät verkligen mig hålla i rodret själv. Istället för att säga vad jag skulle göra gav han mig synpunkter och visade vägen. Han tog allting till en högre nivå.

Överväldigande Kickstarterrespons

– En annan sak jag tänkte på är att Controlled Chaos finansierades genom Kickstarter, och det gick bättre än du kunnat tro i dina vildaste drömmar. Du drog in hela 165.000 dollar? Var det tanken från början att få fansen att bidraga?

– Nej, det var det inte. Men när jag pratade med skivbolagen visade det sig att vi inte delade samma vision. Så Josh föreslog att vi skulle testa möjligheterna. Vi gick in för att få ihop en väldigt liten budget på 20.000 dollar. Det skulle betala för allt från inspelningen till förlagsbiten. Men responsen blev överväldigande. Vi fick in åttahundra procent mer än vad vi budgeterat med. Det visade branschen att folk bryr sig. Fast det var fansen som gjorde det här, inte jag.

Skivbolag i framkant

Till slut blev det hur som helst skivkontrakt ändå. Metalbolaget Sumerian Records förbarmade sig. Med nöje, verkar det som. Enligt Nita ”älskade de vad hon gjorde”, och ville vara en del av hennes projekt.

– Yeah, när Controlled Chaos var färdiginspelad var Sumerian de enda vi pratade med. De ville ha skivan som den var, vilket var fantastiskt. Jag och Josh visste inte hur vi skulle få ut den, men de sade ”Vi vill inte äga dig, vi vill bara släppa en suverän skiva”. Sumerian är så innovativa, de ligger verkligen i framkant.

Nobbad av legendarisk producent

I framkant ligger knappast Alice Cooper längre. Däremot är han mannen som gav Nita ett stort lyft i karriären när han bestämde sig för att ersätta avhoppade kvinnliga kollegan Orianthi efter en rekommendation till Coopers management från åttiotalsbandet Wingers sångare Kip Winger. Efter en tuff audition där rocklegendens producent Bob Ezrin intitialt nobbade henne fick hon till slut jobbet. Det är fyra år sedan.

Alice bjuder på ”fantastisk show”

– Det har varit en underbar tid. Alla inblandade är äkta proffs i ordets alla bemärkelser. Alice bjuder alltid på en fantastisk show. Han är precis som en figur i en film. Jag älskar att vara en del av det här.

– Så vad händer nu. Tänker du balansera solokarriären med att vara fast i Alice band, och få det bästa av två världar?

– Såklart. Jag är inte redo att sluta mitt dagliga jobb än. Jag har mitt drömjobb, och hoppas jag slipper välja mellan det ena eller det andra. Det hade varit väldigt tufft.

Usel livedebut

– Du är ju fortfarande ung, men du var verkligen ung när du gick med i ditt första band kring sisådär 2003. Kommer du ihåg ditt första gig?

– Naturligtvis. Det kommer jag aldrig att glömma. Vi var med i talangtävlingen Battle of the Bands, och vi gick inte på förrän vid midnatt. Vi var så usla att till och med en av domarna lämnade stället. Efter det kunde det bara gå uppåt.

Nita säger att hon växte upp med att utöva sport parallellt med musiken. Gymnastik blev tidigt hennes specialitet utöver gitarrspelandet, vilket var en bra erfarenhet. Att tävla i sport var uppbyggligt eftersom det lärde henne att förlora och försöka bli bättre till nästa gång, menar hon.

Metalfans världens cooolaste

– Man faller hela tiden, men man reser sig upp igen. Och jag har bokstavligt talat snavat på kablar ibland. Men du vet metalfans är den coolaste grupp av människor man kan önska sig. De bryr sig inte om sådant eller om man är gay, svart, kvinna eller asiat. Det finns inget hat hos dem.

Nita berättar att hennes tidigaste inspirationskälloar var instrumentalistfantomer som Joe Satriani, Steve Vai, Dream Theaters John Petrucci och Yngwie Malmsteen. Först var hon bara en fan, men sedan tog det egna spelandet över. På allvar.

Spelandet en drivkraft

– Jag ville spela gitarr hela dagen, varje dag. Det var inte lätt för mig att skaffa vänner när jag var yngre, så jag satt för mig själv och spelade. Hade jag tio lediga minuter innan middagen, en konsert eller något annat spelade jag För mig var spelandet både en drivkraft och en stor del av att växa upp.

Hoppade av high school och på turnélivet

– När kände du att det här kunde bli mer än en rolig hobby?

– Från första gången jag spelade. Sedan hoppade jag av high school för att åka på turné, och jag har aldrig gått på college. Jag har alltid varit totalt fokuserad på det här.

Skriven 2018-11-21

print

Våra samarbetspartners