A SIMPLE FAVOR

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Regi: Paul Feig
I rollerna: Anna Kendrick, Blake Lively, Henry Goulding, Andrew Rannelis, Linda Cardellini

BETYG: FYRA
PREMIÄR: 2018-09-28

Paul Feig har en tämligen lyckad meritlista. Från megasuccén Bridesmaids via actionkomedin The Heat och spionlustigheten Spy till den underskattade kvinnliga versionen av Ghostbusters har han levererat god skrattframkallande underhållning. A Simple Favor utgör dock inte en alldeles logisk fortsättning på filmografin. Humorn här är förvisso alltjämt en given ingrediens, men den är subtilare, mer satirorienterad och inte särskilt rakt på. Istället är det här i första hand en thriller och ett mysterium med oväntade vändningar och vissa noirtendenser, som definitivt håller intresset vid liv från början till slut.

Stephanie är den präktiga ensamstående vloggande mamman medan Emily är den lika krasst cyniska som tjusiga PR-chefen, och aldrig mötas de två. Inte i normala fall det vill säga. Men eftersom deras söner råkar gå på samma skola och kommer bra överens blir de omgående vänner. Därför blir cocktails med tillhörande utbyte av förtroenden också en regelbunden rutin. Vänskapen fortsätter växa, men när Emily plötsligt försvinner efter att ha bett Stephanie sitta barnvakt åt sonen står det snabbt klart att något inte stämmer. Så efter att ha gjort en del egna efterforskningar kontaktar hon och Emilys man Sean slutligen gemensamt polisen.

Mer än så här ska inte avslöjas av handlingen. Då är risken stor att överraskningsmomenten försvinner. Istället nöjer jag mig med att säga att det hela är långt ifrån förutsägbart och att Emilys förflutna präglas av en hel del tragik, våldsamheter och mörker, något vare sig Sean eller Stephanie har det minsta aning om. Därför är det också rätt givet att desto närmare upplösningen man kommer desto tätare blir det mellan de tvära kasten och vändningarna. Dessutom är alla inblandade som sig bör i sådana här sammanhang inte vad de utger sig för. Eller är de inte det ändå, trots allt?

Den som vill veta svaret på denna fråga måste lösa biljett på den lokala biografen. Vilket jag rekommenderar. För det här är såväl smart och roligt som skruvat och flyhänt berättat, Och Anna Kendrick och Blake Lively i huvudrollerna ger intryck av att ha haft hur skojigt som helst med sina rollfigurer. Vi talar i termerna ett riktigt gott alternativ till The Girl on the Train och Gone Girl minus den gravallvarliga tonen.

Skriven 2018-09-25

print

Våra samarbetspartners