THE OFFICIAL SAW ESCAPE EXPERIENCE, Saw Escape Room, Las Vegas

Klicka på bilden, för att se hela bilden

The Official Saw Escape Experience är i skrivande stund öppen dagligen.

Lönsam franchise

The Saw Escape Experience är alltså baserad på den oerhört populära skräckfilmsserien Saw. Från 2004 till och med 2010 släpptes en film varje år, och i fjol fortsatte hemskheterna när den utstuderade mördaren Jigsaw fick ge titel åt det åttonde kapitlet. Franchisen, som sånär har dragit in sanslösa en miljard dollar vid det här laget har också inspirerat och lånat sitt namn åt soundtracks, dataspel, serier och diverse nöjesfältsattraktioner, men The Official Saw Escape Experience är såvitt jag kunnat utröna den första interaktiva varianten.

Inne med interaktiv skräck

Det är alltså lätt att vara förvånad över att det tagit så lång tid att dra igång detta företag. Interaktiva upplevelser har ju varit på modet ett tag nu, och inte minst i Las Vegas är konceptet populärt. Själv har jag bevistat både Hostelskaparen Eli Roths på tok för kortlivade försök Goretorium och Casinot Circus Circus Halloweenbesök i skräckhelvetet anno 2011.

För närvarande finns även en interaktiv variant på zombieserien Fear The Walking Dead tillgänglig i Sin Citys gamla centrum Fremont. Så med tanke på allt detta ser en avdamning av Saw i dessa sammanhang onekligen ut som en så kallad no brainer.

Nedlagd köttfabrik

Fast med allt detta sagt; läskighets- och grymhetsfaktorn från filmerna lyser till större delen med sin frånvaro när de nu kommit till liv för oss vanliga dödliga. Visst, miljöerna följer skaparna James Wan och Leigh Whanells filmvision. Som deltagare kastas man direkt in i en skitig nedlagd köttfabrik, och allt avslutas därtill i en kopia av ”ettans” lindrigt talat sunkiga toalett- och duschrum, men faktorn av gore och skrämseleffekter lyser i hög utsträckning med sin frånvaro.

Tydlig obehagskänsla

Sedan ska villigt erkännas att obehagskänslan likväl är tydlig om än inte påtaglig. Inte minst för att skådespelaren Tobin Bell alias Jigsaw själv i vanlig ordning ställer villkoren för ”överlevnaden” via en tv-skärm i respektive rum man är tänkt att passera.

Pussellösande viktigast

Fast om sanningen nu ska fram är kanske inte skräckelementet det viktigaste i Saw Escape Experience. Det är absolut en vital ingrediens, men poängen är att lyckas lösa de pussel Jigsaw ger den aktuella gruppen för att kunna låsa upp dörren till nästa rum. Det gäller att hitta siffror och/eller bokstäver på diverse gömda ställen, tolka dem och sedan sätta samman dem för att nå resultat. Det är på detta fokus ligger, inte hemskheterna.

Klaustrofobiska utrymmen

Vilket på sitt sätt är gott nog. Det är roligt att samarbeta med de övriga i sällskapet för att nå resultat, och precis som i filmerna måste de flesta deltagarna vara villiga att krypa in i små klaustrofobiska utrymmen för att hitta ledtrådar. Fast oavsett om detta lyckas eller ej når förstås alla slutstationen ändå. När biofilmerna låter Jigsaw se till så att offerna blir av med lemmar eller livhanken fortsätter vi i Saw Ecape Experience som om inget hänt. Precis som i alla lekar.

Önskan efter tidigare ”offer”

Vad blir då domen? Well, som helhet var det här väl inte alls oävet. Hyfsat spännande, opretentiöst kul och för all del också engagerande är väl ett slutomdöme så gott som något. Dock hade jag kanske önskat en aning mer skrämseleffekter och interaktion med tidigare ”offer” på plats i detta helveteshus. Detta hade adderat både spontanitet och spänning till det här. För i egenskap av ogenerat fan av filmserien ter sig det här allt lite väl snällt.

Skriven 2018-09-19

print

Våra samarbetspartners