FAKIREN SOM FASTNADE I ETT SKÅP (The Extraordinary Journey of the Fakir)

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Regi: Ken Scott
I rollerna: Dhanush, Erin Moriarty, Barkhad Abdi, Bérénice Bejo, Gérard Jugnot

BETYG: TRE
PREMIÄR: 2018-08-17

Filmen är baserad på fransmannen Romain Puertolas -som för övrigt har en liten cameo i filmen – bok Fakiren som fastnade i ett Ikeaskåp. Av någon anledning har IKEA bytt namn till Bergman Bogärt när den väl kom till vita duken.

Huvudperson är Aja, en streethustler från Mumbais förorter som livnär sig på att leka fakir och agera ficktjuv. Detta har han gjort sedan barnsben. Dock har han en stor längtan att se världen, och då framförallt Paris. Hans fantasi triggas när han sitter och bläddrar i en möbelkatalog från det stora svenska varuhuset – som för övrigt inte öppnade inte öppnade sitt första varuhus i Indien förrän nu i sommar. Efter moderns död beslutar sig Aja att ta sig till Paris. Väl där beger han sig till varuhuset ifråga där han träffar den amerikanska tjejen Marie. Nu slutar det inte direkt lyckligt för på grund av olyckliga omständigheter vaknar Aja upp i London där han tas för en illegal immigrant. Äventyret tar sig vidare till Spanien, Italien och Libyen innan Aja åter hamnar i Mumbai. Aja berättar sin historia för ett par unga pojkar som står i valet om att gå i skola hos Aja eller sitta i buren ett par år. Berättelsen Aja drar är för att hjälpa dessa barn göra rätt val. Så frågan är vad som egentligen är sant och vad som är en skröna.

Filmen är ett trevlig film med sympatiska rollfigurer. Vare sig mer eller mindre. Detta är vad man kan kalla en Bollywood-film fast på engelska.

Skriven 2018-08-15

print

Våra samarbetspartners