TOVE STYRKE, Stora Scenen, Stortorget den 15 augusti (Malmöfestivalen 2018)

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Tove Styrke må ha misslyckats med att ta hem Idolkronan då det begav sig 2009, Framtida H.e.a.t-frontmannen Erik Grönwall blev med rätta för svår. Men sångerskan vann sannerligen all credd istället. Dels för att hon tidigt visade en stark tendens att inte vara en nickedocka som kunde styras hur som helst, och dels för att hon redan från början var med och skrev sitt eget material.

Utveckling mot det minimalistiska

Sedan har det förstås inte skadat att tjugofemåringen inte valt den allra lättaste vägen musikaliskt heller. Den som tvivlar på detta påstående behöver bara ta ett ögonblick och lyssna på försommarens release Sway för att inse detta. Det må för all del alltjämt stå electropop på hennes imaginära varudeklarationsblankett, men låtmaterialet utvecklas alltmer mot åt det minimalistiska och inte alltid särskilt direkta hållet. Den som återvänder till 2010 års själbetitlade debut lär märka skillnaden.

Mistakes självklart utropstecken

Det är alltså inte särskilt konstigt att de hittills släppta singlarna floppat. Med undantag för möjligen Mistakes då. Vilket väl är förståeligt. Efter några lyssningar framstår denna sång faktiskt som relativt catchy. Refrängen fastnar i alla fall efter några lyssningar. Mycket riktigt var det här också en av de bättre numrena på sångerskans Stortorgetspelning. Det blev om inte annat en del allsång bland den unga kvinnodominerade publiken när denna sång avverkades. Likaså stod Good Vibes, som på skiva har finska stjärnskottet Alma som duettpartner ut. Vi talar småtrevlig house light för de som inte ser poängen med de mest skoningslösa beatsen.

Enahanda ljudbild och imageproblem

Fast för övrigt kan jag tycka att Styrke snabbt blev lite enahanda. Variationen i den maskinmässiga ljubilden var inte överdrivet stor, för att nu tala klarspråk.

Sedan verkar det också som om tjugofemåringen har ett imageproblem. Credd i all ära, men i mångt och mycket är Styrke alltjämt en tonårsidol. Hela framtoningen andas alltjämt just det samtidigt som fanskaran på Stortorget bekräftade denna lite orättvisa etikett. Och inget ont i det. Men det har blivit ett problem eftersom hennes musikaliska vägval, så tydligt säger att hon vill vara något annat. Som något coolare och någon med näsan i den alternativa fåran.

Möjligen spännande testa nya vägar

Så vad bör hon göra då? Kanske gå hela vägen och pröva de experimentella vingarna fullt ut på nästa skiva, se vad som händer, och sedan hitta sig själv på riktigt. Vem vet, resultatet kanske blir riktigt spännande. Oavsett om det är min kopp av te eller inte.

BONUS – Bildspelet innehåller även bilder från spelningen med Steve ‘N’ Seagulls och Timbuktu & DAMN!

Foto: Michael Lindström

Skriven 2018-08-15

print

Våra samarbetspartners