GWEN STEFANI – JUST A GIRL, Zappos Theater, Planet Hollywood, Las Vegas den 11 juli 2018

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Regi: Cory FitzGerald assisterad av Vanessa Garcia
Scenografi: Cory Fitzgerald

Gwen Stefani – Just a Girl spelas följande datum:
december 2018: 27, 29-31
mars 2019: 1-2, 6, 8-9, 15-16

Allt började för trettotvå år sedan med ett litet punkigt skaband från Anaheim, Kalifornen. Bandet ifråga var förstås No Doubt. Få trodde säkert då att det skulle bli något av combon, men i mitten på nittiotalet blev de plötsligt världsstjärnor med sitt tredje album Tragic Kingdom, som i slutänden skulle komma att sälja i svindlande sexton miljoner exemplar. Denna succé kom till mycket tack vare Don’t Speak, balladen om uppbrottet mellan basisten Tony Kanal och frontkvinnan Gwen Stefani. Ironiskt nog blev olyckan i parets privatliv bandets smala lycka på det kommersiella planet. Så kan det gå.

Fast engagemang i Las Vegas

Naturligtvis kunde No Doubt aldrig toppa denna succé även om hitsen fortsatte komma. Däremot blev Stefani så småningom både soloartist och superstar. Vilket hastigt och lustigt för oss fram till våra dagar och sångerskans eget fasta engagemang i Las Vegas. På samma scen där Backstreet Boys, Jennifer Lopez, Britney Spears, Lionel Richie med flera för övrigt också haft/har sitt ”residence”, som det heter på Vegasspråk.

Show långt bortom ordinär konsert

Ett residence i City of Sin innebär också att showelementet blir mer än en bisak. Hårdrocks-/AOR-/Postgrungebanden som varit bofasta på Hard Rock Hotel, typ Def Leppard, Incubus, Journey, Kiss och Scorpions för all del kanske inte satsar mer än vanligt på utanpåverket och Lionel Richie gör det inte heller med sin konsertserie All the Hits, men när det rent allmänt gäller popstjärnornas liveföreställningar annars hör det till att gå hela vägen. Så också i det här fallet. Det ser ett urproffsigt femmannaband och hela tolv energiska dansare till. Lägg därtill en urtjusig svartvit scen i old school Hollywoodstil och klädbyten i parti och minut, så inser säkert var och en att Just a Girl är något som går bortom en ordinär konsert.

Hitspäckad och lång låtlista

Även musikaliskt är det här en fullmatad föreställning. Hela tjugofem nummer avverkas, inklusive tre covers och ett helt koppel No Doubtsånger. Öppnade gjorde Stefani dock med den sprittande Hollaback Girl och ett oväntat fokus på bananer. Ett nummer man inte direkt glömmer eller slänger ut med badvattnet i första taget, får man väl säga. Och No Doubts Bathwater avverkades mycket riktigt därefter. Allt genomfört som ett klassiskt musikalnummer från Hollywoods guldålder, för övrigt.

Ballad med total inlevelse

Detta var bara en av många favoriter denna kväll. En annan var uppskruvade What You Waiting For med tillhörande gamblingtema på fonden. Eller tidiga skaösiga Ex-Girlfriend. Eller likaledes stunsiga Hey Baby. För att inte tala om I Used to Love You, denna innerliga ballad framförd med total inlevelse av en ensam Stefani lite längre fram på den väl tilltagna scenen.

Givet rosbeklätt paradnummer

Don’t Speak i sin tur är väl det mest givna paradnumret i hela setlistan, och Stefani gjorde mycket riktigt sitt mesta och bästa för att göra statusen för denna världshit rätta. Lagom till första refrängen lyftes vokalissan långsam upp ett par meter ytterligare på den runda plattform hon visade sig stå på. Numrets tema var uppenbarligen rosor. Röda rosor prydde hennes cape, hennes övriga kläder, golvet hon stod på och inte minst den där plattformen.

Överflödig tjosan hejsanövning

Det fanns som säkert alla förstår fler nummer än dessa att sukta över. Låtvalet i sig fanns det liksom inte mycket att säga om. Möjligen kändes covern på Rihannas Umbrella en aning överflödig medan pratsjungaralstret Harajuku Girls och tjosan hejsiga hip hopiga joddlarövningen Wind It Up med fördel kunnat bytas ut mot ett par andra sånger av valfri sort.

En personligt färgglad och skojig helhet

Å andra sidan känns det nästan lite futtigt att gnälla på några enstaka låtval när helheten är så gedigen och stark. För Just a Girl är verkligen en skönt genomtänkt, läcker, ogenerat kaloristinn och rakt igenom positiv skapelse. Det man får sig till livs är färglatt, skojigt, lättsamt trots all proffsighet och mitt i alltihopa också faktiskt riktigt personlig. Sångerskans småknäppa idéer och intresse för mode skiner onekligen igenom helheten.

Värdig avrundning av lång karriär

Stefani har dock sagt att detta är det sista gör på en scen. Sedan ska hon leva familjeliv med countryhunken Blake Shelton. Återstår förstås att se hur det blir med den saken, men om detta nu är kronan på (karriär)verket kan hon vara nöjd. Om något uppvisar denna Vegasshow nämligen en artist i i sina bästa år göra just det bästa av denna möjlighet; för sångerskan hedrar onekligen sitt musikaliska arv, och hon gör det i sällskap med – får man förmoda – sina största fans. Så om Just a Girl verkligen mot förmodan blir det sista Stefani gör på en scen, så fungerar det hela både som värdig avrundning och sammanfattning av en drygt tre decennier lång karriär.

Skriven 2018-08-15

print

Våra samarbetspartners