ESTHER KIRABO, Gustavsscenen den 12 augusti (Malmöfestivalen 2018)

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Det råder ingen tvekan om att svensk själfylld musik mår bra på ett lika vitalt som varierat sätt nuförtiden. På senare år har namn som Awa, Sabina Ddumba, Seinabo Sey och Shirin slagit sig fram, och gett den inte ett, utan många ansikten väl värda att hålla koll på. I denna grupp ingår förstås även Esther Kirabo.

Höjd profil under året

Tjugotvååringen debuterade med singeln Kill U så sent som i oktober förra året, och har redan skapat sig en hygglig position i branschen. Profilen har om inte annat höjts efter sådant som framträdanden på P3-Guldgalan och i Musikhjälpen samt priset som bästa nykomling på Grammisgalan. Så långt är allt gott och väl, får man väl säga. Även om popgurun Jan Gradvall förutspåelse för knappt ett år sedan att hon skulle stå för en av årets genombrott för all del kommit på skam.

Sånger på lager

Något som i sin säkert i sin tur beror på att hennes första fullängdare Love In the Milky Way tydligen försenats kraftigt. Först efter en release kan karriären börjar röra sig på allvar. Fast sånger på lager har hon förstås redan, som kan fylla ut ett helt set. Vilket framgick hyfsat tydligt igår. Endast sju sånger blev det förvisso inklusive just Kill U, denna tjusigt utmejslade soulpoplåt, som faktiskt andas både old school och samtid.

Modern trots sneglande bakåt

Vid närmare eftertanke är det väl just det sistnämnda som är Kirabos kännetecken. Musiken släpper sällan eller aldrig det gamla fullt ut, och förlitar sig alltså inte heller på hip hopbeats. Inte i någon större utsträckning i alla fall. Däremot låter hon modern trots allt sneglande bakåt. Som till exempel i midtempopräglade Dreaming med sitt fräscha groove eller rytmiskt jazzsouliga Blunt, som fick avsluta tillställningen.

Färgrikt varierad röst

Med tanke på allt detta är det kanske inte så konstigt att summan av kardemumman blir ett tydligt tummen upp. För det går knappast att förneka att Kirabo är lovande. Hon har talangen och en färgrikt varierad röst. Likaså är det lätt att uppskatta hennes ödmjuka, sympatiska framtoning och utstrålning av det positiva slaget. Potentialen finns där, således. Nu ska det bli intressant att se, men kanske framförallt höra fortsättningen.

Skriven 2018-08-12

print

Våra samarbetspartners