BASKERY, Gustavsscenen den 14 augusti (Malmöfestivalen 2016)

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Systrararna Greta, Stella och Sunniva Bondesson fyller ett helt decennium i år med sitt gemensamma band Baskery. Så överdrivet känd är trion dock inte än trots detta. Fast det borde de faktiskt vara. I alla fall i de lite modernare svenska countrykretsarna där band som Abalone Dots och Cookies `n Beans verkar. Eller för den delen First Aid Kit. Hippfaktorn borde i alla fall rimligen vara lika stor hos Baskery som hos systrarna Söderberg.

Samtidigt måste det poängeras att det finns betydligt mer variation och attityd hos dessa Norrlandsbördiga Baskerydamer än hos något av de ovanämnda banden. Edgy är väl ordet jag letar efter även om damerna rent musikaliskt anammat de uramerikanskt rotiga och lantliga genrerna med synbar respekt. På Gustavsscenen var den röda tråden hur tydlig som helst trots spridda gracer åt diverse musikaliska håll. The Big Flo var till exempel en tjusig hylling till harmoniglada grupper á la America och Crosby, Stills & Nash medan Tendencies framstod som något ett opluggat Dixie Chicks skulle kunna göra och Shut the Catflap gav associatoner till blueskryddad amerciana.

Också fanns där ett visst element av punk light i sådant som rockabillypräglade Throw a Bone och träskcountryesset Shut the Cat Flap, vilket kändes hur naturligt som helst. Det här är nämligen ett band som definitivt står ut, och inte drar sig för att uppvisa en del vassa kanter. Men de gör det med stil och självklar professionalism Gårdagens gig på Stortorget bjöd på imponerande musikalitet av det lekfulla slaget och rysansvärd läcker stämsång av tre hårt arbetande damer som om det fanns någon rättvisa i världen borde stå på randen till ett hyfsat stort genombrott vid det här laget.

skriven 2016-08-14

print

Våra samarbetspartners