KARLSKRONA SKÄRGÅRDSFEST – påpasslig och roligare än Malmöfestivalen

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Karlskrona Skärgårdsfest är het, och inte bara för att vädret varit varmare än i mannaminne både här och i större delen av landet, utan framförallt på grund av det både diversifierade och aktuella utbudet av artister som befolkar de olika scenerna.

Bred Blekingefestival

Arrangörerna får onekligen sägas ha varit påpassliga, och det gäller ur mer än en aspekt. Det som erbjuds är nämligen inte inte bara enbart folkligt, ungt, hippt, brett, i framkant, smalt, kommersiellt eller vad ni vill, utan allting på en och samma gång om man ser till helheten. Om än vid vitt skilda tillfällen på olika scener.

Idel godbitar under helgen

Redan i tisdags tjuvstartade konserterna med Tomas Andersson Wij på Aspö. Verkligen lägligt, måste man väl säga. I höstas visade låtskrivaren upp sig för en större publik än någonsin i Så mycket bättre, vilket har gett karriären ett lika avsevärt som välförtjänt lyft.

Detta var dock bara början. Fredagen och lördagen innehåller nämligen idel godbitar av alla de slag, och de rutinerade välbekanta namnen bär respekt med sig. Eller vad sägs om fok som en nytänd ”Så mycket bättre” Kikki Danielsson med ett nytt countryalbum i bagaget eller ett återuppstått Sven-Ingvars med Sven-Eriks son Oscar Magnusson vid mikrofonen. Bandet avslutade en utsåld succéturné tidigare i vår, och nu kommer de alltså till Karlskrona

Rutinerad proffessionalism

Jill Johnson, och Uno Svenningsson är några andra gamla rävar som kommer att visa upp sig på årets Skärgårdsfest, och formen bör rimligen vara god. Avnjöt nämligen dem båda vid deras turnéstopp i Malmö i våras, vilket i båda fallen var ett sant nöje. Vi talar rätt och slätt rutinerad professionalism och känsla i båda fallen

Unga komplement

Dessa veteraner kompletteras som sig bör av ett antal namn från det yngre gardet. Däribland popiga rapidolerna i Hov1, som förärade sportarenan Baltiska Hallen i Malmö sin närvaro i början av maj. Samt naturligtvis Zara Larsson. tjugoåringen headlinade festivalen Queens of Pop i Helsingborg för knappt en vecka sedan. Jag var där, och kan intyga att hon kommer att leverera det internationellt doftande showgodset med den äran.

Stora känslor i lågmäld förpackning

På Queens of Pop framträdde för övrigt en annan Karlskronabesökare. Jag syftar på Anna Ternheim. Liksom ett fint vin blir hon bara bättre och bättre på att förmedla de stora känslorna i lågmäld förpackning, men ta inte bara mitt ord för det. Lös en biljett till giget i Hoglands park på lördag istället. På samma scen kommer för övrigt även Linda Pira att dyka upp. Den i våras dubbelt tv-aktuella rapdrottningen håller sånär på att bli folkkär.

Trendängslig Malmöfestival

Vem hade trott det? Inte många, kan jag tänka. Inte heller hade jag trott att jag skulle hävda att Skärgårdsfesten har en märkbart intressantare line up än den kommande Malmöfestivalen, och det inkluderar även de mera okända namnen. Utbudet i Sveriges tredje största stad må vara avsevärt större, men valet av akter i sistnämnda festival känns i många fall både trendängsligt och gjort med en trist von oben attityd där det ingår att nobba det mesta av sådant ansvariga anser vara dammigt, gubbigt eller för kommersiellt.

Skriven 2018-07-31

print

Våra samarbetspartners