TULLY

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Regi: Jason Reitman
I rollerna: Charlize Theron, Mackenzie Davis, Mark Duplass, Ron Livingston, Emily Haine

BETYG: TRE
PREMIÄR: 2018-05-18

Filmstjärnor är ju kända för att älska att visa upp sej utan några skavanker. Det tog lång övertalning för John Ford att få John Wayne att göra “Hennes vilde man” utan sin toupé. Waynes enda film utan en sådan på huvudet. Elisabeth Taylor tog f-n i hågen när hon plufsig och flera kilon för mycket gjorde Viginia Waolf på film och det finns fler exempel på att offra sitt ego för konsten.

Vi vet att Charlize Theron är ett begåvat blickfång och detta faktum offrar hon således nu i ett ganska mörkt drama som av någon underlig anledning marknadsförs som komedi här och var. Marlo (Theron) och Drew (Livingston) lever i ett förvisso lyckligt men ändå slentrianmässigt äktenskap. De har två barn och nu är det tredje på väg vilket satt sina spår på Marlo. Plågad av utmattning och en gryende depression inte minst på grund av sonens odiagnostiserade autismspektrumstörning accepterar hon den rike broderns erbjudande att anställa en så kallad “night nanny”.

Denna har till uppgift att avlasta Marlo sin påtvingade nattövningar med babyn. In i huset kommer så det unga yrvädret Tully (Davis) och vänder upp och ner på Marlos värld och backar bandet till hennes egen tonårstid när framtiden låg som ett pärlband av möjligheter. Man kan säga att filmens intentioner är två. Dels det uppenbara i att plågsamt konstatera att framtiden finns bakom en. Till den insikten behöver man inte vara trebarnsmor och kvinna för att göra. Den andra aspekten är relationen mellan kvinnorna som blir så stark att den blir en mur mot männen då i form av den velige maken Drew och den uppblåste brodern (Duplass). Jag skrev två men man kan också med lite god vilja se Tully som en ren fantasiprodukt ett drömscenario frammanat av Marlo för att acceptera sin situation.

Hur var det nu Claes Göran Hederström sjöng i “Det börjar likna kärlek banne mej” jag gick med dej på en snyftare fast jag hellre ville se på pang-pang. Skulle tro att den texten har relevans här när man börjar spekulera i målgruppen.

Skriven 2018-05-16

print

Våra samarbetspartners