ATOMIC BLONDE

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Regi: David Leitch
I rollerna: Charlize Theron, Bill Skarsgård, James McAvoy, John Goodman, Sofia Boutella

BETYG: FYRA
PREMIÄR: 2017-07-28

Inledningen låter oss se och höra president Ronald Reagan med darr på skådespelarrösten säga sina bevingade ord riktade till den ryske presidenten Michail Gorbatjov. Mr Gorbatjov, tear down this wall och året var 1987. Två år senare föll Berlinmuren och det är om och kring denna omvälvande händelse i historien där här visuellt bländande actionrulle gör avspark.

Det är en paranoid värld av agenter och dubbelagenter som nu försöker konservera det förflutna och i centrum står en lista med namn som i händerna på fel regim kan få balansen mellan stormakterna att rubbas på något håll. In på scenen kommer alltså M16 agenten Lorannie Broughton (Theron) som är något av FIs svar på Bond och Bourne. Theron är “cool” som hela Antarktis och en bit av Grönland när hon spänner ögonen i ryska muskelknuttar innan hon förpassar dem till en eventuellt bättre värld. Koreografin hade kunnat vara stöpt i en MGM musikal med Kelly och Astaire på 40- och 50-talet och det var länge sedan jag sett actionscener så välkomponerade och i varje bildruta ett litet mästarprov av David Leitch. Miljön ett grådaskigt Berlin i brytningstid är också prickat in på kornet.

Låt vara att man ibland har lite svårt att sortera bland the bad guys (ryssarna alltså) och the (nåja allt är relativt) good guys det vill säga CIA och dess engelska allierade (roligt att se att John Goodman är uppe på banan igen som CIA agent). Atomic Blonde är ett kvitto på att action inte nödvändigtvis är gjort med vänstra näven utan mycket väl att levereras med både hjärta och hjärna som ger hela genren ett kollektivt lyft.

skriven 2017-07-25

print

Våra samarbetspartners