TAPROOM – Belgisk ölfestival i Malmö

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Malmö Brewing Company bjuder då och då in bryggerier från olika länder, och har då en heldag med massor för den stora publiken helt okända öl och bryggare. Efter att ha haft ryska, portugisiska och franska temadagar, så var det i lördags dags för Belgien.

Tillsammans med den belgiska öldistributören Le Barboteur – Bièrothèque fick Malmö Brewing ihop en imponerande lista av fjorton bryggerier både välkända och lite nya bekantskaper:
Brouwerij Alvinne
Brouwerij De Leite
Brouwerij Hof Ten Dormaal
Brouwerij d‘t Verzet
Brasserie du Brabant
Brasserie Cantillon
Brasserie Fantôme
Brasserie Minne (Bastogne)
Brasserie de la Senne
Ça Brasse Pour Moi
En Stoemelings
Nanobrasserie de L’Ermitage
No Science
Siphon Brewing

Som man kan utläsa av listan är det som synes bryggare från både det flamländska lägret och det franska lägret även om majoriteten kommer från Bryssel eller strax utanför. Att det blev fullsatt och succé var ju ingen större överraskning när man såg kön ringla sig runt halva kvarteret. Varje bryggare hade med sig upp till fyra olika öl och festivalen var uppdelad i två pass. Så för att få chansen att prova allt var det ett antal som köpt dubbla pass.

För att få festivalen att fungera fick arrangörerna Malmö Brewing Company hjälp av ett antal voluntärer. Vissa av dessa var rutinerade rävar från Sällskapet Malte, men även nya rekryter fanns på plats.

Så här tyckte Nellie som var en av dessa:
Ja de var första gången jag var på en sån festival, och första gången jag var volontär. Det var väldigt kul och intressant, alla som man möte i entrén hade ett glatt humör och var trevliga samtidigt som man kände en sorts gemenskap med alla andra som var volontärer. Det jag tar med mig från detta är nya fina vänner o minnen.

Ola Bengtsson beskrev festivalen så här:
Som volontär på den Belgiska ölfestivalen startade dagen med upprop enligt gammalt skolmanér. Uppgifterna tilldelades, och vi kunde se hur kön utanför började fyllas på. Prick kl. 11 öppnades portarna till denna folkfest. Vädret gjorde inte saken sämre, inte heller bryggeriernas utbud.
Som ansvarig för vattenstationen fick jag hela tiden information om vilken öl som provats och alla var imponerade av kvalitén över arrangemanget. Det enda felet med festivalen är att det är alldeles för lång tid till nästa Belgofestival på Malmö Brewing Co.

Flertalet skånska bryggare fanns i vimlet. Vi passade på att prata med Andreas från Charlis Brygghus:
Riktigt mysig festival. Bra med vattenstationer utplacerade, dels för dricka och dels skölja glasen. Trevlig personal och bra skyltat. Ståborden var riktigt bra att ha med (lättare att analysera ölen när man har bord). Tillgång till riktiga toalettutrymmen var skönt.
Vi var tre personer och splittade varje öl på tre. Det blev ganska kämpigt för mig och Christoffer på slutet och eftersom vi väger hundra plus, jag hade nog inte velat byta kropp med Camilla då… Det vi funderade på där var att vi hellre hade betalt mindre för polletterna och fått mindre i glasen (belgiska öler håller trots allt en högre snitt-ABV än genomsnittet). Vi funderade lite på om vi ville köpa en andra session, men när vi hade gått igenom två tredjedelar av bryggerierna insåg vi att vi inte skulle orka med det.
Till en början var det en aningens för trångt, men tror det lättade när folk gick in i restaurangen (antagligen för att de var alkoholmättade, samma fenomen vi upplevde).
Men som helhet hade vi en fantastisk dag och det lät som att upplevelsen blev ett riktigt bra första intryck på min kompis Christoffer som inte varit på en ölfestival tidigare. Nu förstår han vad vi menar med att det är slitigt men intressant att pröva öl xD som hjärnan får arbeta!
Självklart levererade samtliga bryggerier, alla höll måttet, vilket i sig är en väldigt hög lägsta nivå.

Vi pratade även med en av vakterna Christofer Puffe Nilsson som sa:
Det var helt fantastiskt bra skulle jag vilja påstå. Supertrevligt och bara glada besökare.
Puffes ord ovan är ett bra argument för att förverkliga drömmen om gårdsförsäljning.

Foto: Michael Lindström

Skriven 2018-05-06

print

Våra samarbetspartners