VÅR NYA FRÖKEN (Učiteľka)

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Regi: Jan Hrebejk
I rollerna: Zuzana Mauréry, Csongor Kassai, Zuzana Konecná

BETYG: FYRA
PREMIÄR: 2018-04-20

Det där med så kallad jäv har ju onekligen blivit en het potatis i dag nät till och med Svenska Akademin visar sej ha skelett i garderoben. För min del tror jag – precis som fröken i den här aktuella slovakiska svarta komedin – att det ofta handlar om att se förmånerna som en helt naturlig bonus på lönen. Det moraliska och tveksamma i att tillgodose sig förmåner utöver lönen får stå tillbaka för den mänskliga svagheten att slippa öppna börsen. Det behöver för övrigt inte handla om pengar utan kan bara vara att fixa en trasig lampa.

I kommunistiska länder har förmodligen jäv upphöjts till skön konst, och vi befinner oss i Bratislava i Tjeckoslovakien 1983 där en skolklass nyss fått en ny lärarinna Maria Drazdekova. Det viskas i korridorerna att den nya lärarinnan har ena benet inne i maktens boningar, det vill säga det styrande kommunistpartiets så här gäller det för föräldrarna att krypa längst golvplankorna för att deras små “änglar” skall komma i gunst. Redan vid incheckningen förhör sej Maria om föräldrarnas jobb och status för att sondera terrängen. Efter en tid äter de flesta föräldrarna ur handen på den nya fröken, men det finns de som är beredda att sätta ner klacken, och om detta handlar denna både roande och sylvassa svarta komedi som punkterar ett dekadent system. Det finns en scen där Maria får håret lagt och vill betala för sig, men den ofrivilliga hårfrisörskan insisterar på det inte kommer på fråga. Maria tackar med tillägget att jag är skyldig dig en tjänst.

Det blir egentligen som det gamla bytessamhället där bönderna bytte en halv gris mot 10 liter mjölk. Problemet uppstår när systemet gör intrång på betygsättningen, och det börjar bli tveksamheter om det handlar om rättvisa eller återbetalning av skulder. Nyligen gick ju Milos Forman ur tiden och jag är övertygad om att han i sin filmhimmel ser den här filmen som ett kvitto på att den tjeckoslovakiska filmkonsten fortfarande lever högt och frodas.

Skriven 2018-04-16

print

Våra samarbetspartners