MÄSTERDETEKTIVEN SHERLOCK GNOMES (Sherlock Gnomes)

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Regi: John Stevenson
Originalröster: James McAvoy, Emily Blunt, Chivetel Ejifor, Maggie Smith, Michael Caine
Svenska röster: Andreas Rothlin Svensson, Liv Mjönes, Aksel Morisse, Gustaf Hammarsten, Christine Meltzer

BETYG: TVÅ
PREMIÄR: 2018-04-20

De uttryckslösa trädgårdstomtarna är tillbaka, och den här gången tar de sig an världens mest kända detektiv. Första gången fick som bekant historiens kanske största kärlekshistoria en nytolkning under titeln Gnomeo & Julia, så tydligen ska det vara en litterär klassiker som grund för dessa matinéartade skapelse. Sedan kan detta grepp måhända te sig en smula krystat på pappret, men helheten fungerar om inte annat som hyggligt tidsfördriv i väntan på mer gedigna animaitoner från till exempel Pixar.

Sherlock Gnomes, som här framstår som en osedvanligt självgod och arrogant detektiv, står som antytts i centrum denna gång. I egenskap av trogen, men hunsad vapendragare syns självklart även Watson, och givetvis korsas deras vägar med Gnomeo och Julia när deras stora tomtefamilj förflyttas till ett nytt boende i London. Ett svårlöst mysterium för dem samman. Det visar sig nämligen att Gnomes ärkefiende Moriarty kidnappar trädgårdstomtar i mängder, och nu blir Gnomeo och Julia indragna i ett fall där deras närstående bokstavligt talat riskerar att bli krossade om inte Moriartys sedvanligt djävulska plan stoppas.

Utöver detta figurerar även ett lite tjatigt sidospår som involverar typiska missförstånd och tjall på kärlekslinjen mellan Gnomeo och Julia, men framförallt bjuder denna skapelse på raffel i rimligt och lyckligtvis inte hysteriskt tempo för de hyfsat små i den tidiga skolåldern. Det hela får väl sägas vara hyfsat spännande för målgruppen och innehåller för all del även en del humor även vuxna kan uppskatta. Inte minst flinade jag själv faktiskt sådär lite lagom förnöjt åt Sherlock Gnomes och Watson, och deras dysfunktionella relation.

Skriven 2018-04-18

print

Våra samarbetspartners